Petrochromis famula
Петрохромис фамулаЛатинско име Petrochromis famula
Популярно име Петрохромис фамула
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 14 - 15 см
Минимален размер на аквариума 500 л
Изисквания, температура 25 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,2
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Матис и Тревавас (Matthes, Trewavas), 1960

Описание

Петрохромис фамула е най-дребният представител на рода Petrochromis - мъжките достигат до 15 см., а женските – 12-13. Окраската варира според географската вариация, но е основно тъмно кафява, като при някои разновидности се наблюдяват тесни светли (до бели) вертикални ивици, които могат да се сливат в по-широка светла лента. По перките могат да се наблюдават металиково сини точки, както и жълт кант.
Тялото е странично сплескано, с масивна глава и голяма, разположена отпред на главата уста.

Разпространение

Тези петрохромиси обитават крайбрежните скалисти зони на ез. Танганайка. Срещат се предимно по югозападния бряг в Конго в районите на Чимба, Молиро, Канаталамба, Капампа и Капемба.

Интерактивна карта на местообитанието.

Хранене

Хранят се предимно с водорасли, които остъргват от скалите с помощта на покритите си с многобройни дребни зъби челюсти. Допълнително в това им помага способността им да отварят нагоре и горната си челюст.
В аквариумни условия ядат с готовност всякаква суха и замразена храна, като тази с растителен произход трябва да преобладава в менюто им.

Поведение

Петрохромисите са изключително агресивни дори по стандартите на най-близките си роднини, трофеусите. Това прави отглеждането им изключително трудно - задължителни условия са голям аквариум (над 600-700 литра), достатъчен брой риби, адекватно подреждане на камъните и укритията, както и непрестанно следене на поведението им от страна на аквариста.

Размножаване

Както всички представители на клана Tropheini, петрохромис фамула са устомътещи. Размножаването им става, като женската снася хайверните зрънца и веднага се обръща, за да ги поеме в устата си. В това време мъжкият разперва аналния си плавник пред женската, върху който има петна, наподобяващи яйцата и изпуска сперма във водата. Женската, заблудена от водата, поема част от спермата в устата си и така снесените вече хайверни зрънца биват оплодени (вижте видеото в края на страницата). Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.
В аквариумни условия понякога се прибягва до изваждането на яйцата или малките от устата на майката и преместването им в специално изработен за целта инкубатор. В този случай е добре младите женски да бъдат оставени няколко пъти да износят изцяло поколението си, като чак след това акваристът прибегне до “изтръскване”, както често е наричано изваждането на яйцата.

Поради сравнително малкия си размер и по-лесното си отглеждане P. famula са сред най-популярните сред акваристите представители на рода си.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар