Marosatherina ladigesi
Маросатерина (телматерина)
ладигезиЛатинско име Marosatherina ladigesi
Популярно име Маросатерина (телматерина)
ладигези
Група Атерини (rainbow fish)
Семейство Телматерини (Telmatherinidae)
Местообитание, хабитат Южната част на остров Сулавеси, Индонезия, Филипините. Oколностите на град Марос - Индонезия
Приблизителен размер До 7 см
Минимален размер на аквариума 75 см
Изисквания, температура 24- 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 20 °
Изисквания, pH 7,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Ал (Ahl), 1936

Описание

Marosatherina ladigesi (Telmatherina ladigesi) е вид риба от семейство Telmatherinidae, ендемични за Индонезия. В голяма част от аквариумната литература видът все още се обозначава със старото си име (Telmatherina), но той вече е поставен в отделен род, Marosatherina. Друго име, под което е известен, е Selebes rainbow (дъга от Сулавеси).
Marosatherina ladigesi е много подходяща за общ аквариум рибка. Тя е поразително красива със своите големи сини или синьо-зелени очи. Тялото на самците е в жълто-сребрист цвят със синьо-зелена бляскава иридесценция. Върху основния цвят се виждат жълти и черни линии на опашната, аналната и втората гръбна перка. Цветовете на самките (сн.3) не са толкова наситени, но и те могат да имат същия иридесцентен блясък на тялото като мъжките екземпляри. Marosatherina ladigesi има две гръбни перки. Първата е много по-малка от втората и се вижда ясно само когато рибката се перчи. Младите екземпляри не притежават ярката окраска и силно изразените шипообразни гръбни перки на възрастните, но също са привлекателни и красиви.
Marosatherina ladigesi се чувства най-добре в група от 5 и повече индивида с повече женски, отколкото мъжки. Самците достигат размери от 6 до 8 см. на дължина, но често са по-малки - от 5 до 7 см. Половете на рибките се различават лесно - самците имат дълги шипообразни гръбни и коремни перки и обикновенно са с по-наситени цветове от женските индивиди. В аквариум се чувстват най-добре при размери на съда най-малко 75 x 30 x 30 см. и много свободно пространство за плуване. Най-подходящи растенията са Кабомба, Хигрофила и всички подобни, които осигуряват укрития.Разпространение

Вида е широко разпространен в областа Бантимурунг в южната част остров Сулавеси Индонезия, Филипините. В Индонезия Marosatherina ladigesi се срещат само в близост до град Марос, откъдето идва и името на тaзи риба - Marosatherina ladigesi.Интерактивна карта на местообитанието.Местоживеене и екология

Тези риби живеят в устията на сладководните реки, в места, в които реките се вливат в морето, в бързо течащи слабо бракични води с много разтворен кислород. По-голямата част от жизнения си цикъл прекарват, като плуват и и се крият сред листата на растенията, където откриват и по-голямата част от храната си - малки червеи, насекоми или растителни остатъци. Обичат леко твърда и алкална вода с рН 7,0-8,0, твърдост 10 -20 ° и температура 24 – 27 °C. Смята се, че толерират слабо бракична вода (1,004), но такава не е необходима за съществуването им. Поради развиващия се бизнес с декоративни риби и замърсяването на естествените им хабитати в Индонезия, техният брой е намялал значително. За сметка на това този вид Атерини е широко разпространен в световното хоби и се развъжда интензивно в рибни ферми по цял свят. Страните, в които се развъждат най-голям брой от тези риби и са главни източници на стока за зоомагазините, са Сингапур и Чехия.

Размножаване

При развъждане на вида в аквариумни условия се изисква отделен развъден аквариум. Самците се перчат един на друг и показват цялата прелест на окраската си на самките. Хайверът е едър с кехлибарен цвят и най-често бива разпръснат сред водната растителност. Той се закача за нея посредством филаментни нишки и излюпването започва след около 5 - 10 дни. Срещат се доста противоречиви мнения за това дали родителите ядат хайвера и малките или не. Затова най-добре е да не се рискува. Поколението се нуждае от жива храна като инфузорията или ситна храна на прах за малки рибки. Малките успешно се захранват и с новоизлюпена артемия. При прекомерно замърсяване на аквариума и понижаване на рН подрастващите могат да развият воднянка.

Интересно

Ако имате възможност, направете така, че Маросатерините да бъдат огрявани на моменти от слънчеви лъчи – тогава красотата им е неповторима и трудна за описание. Неслучайно ги наричат слънчеви лъчи.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар