Trichogaster leeri
Трихогастер леериЛатинско име Trichogaster leeri
Популярно име Трихогастер леери
Група Лабиринтови
Семейство Трихогастери (Osphronemidae)
Местообитание, хабитат Южна Азия
Приблизителен размер 13 см
Минимален размер на аквариума 90 см / 100 л
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 18 °
Изисквания, pH 6,8 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Trichogaster leeri
(Трихогастер леери)

Блийкер (Bleeker), 1852

Описание

Това е риба с великолепна окраска - цялото тяло е осеяно със светло кафяви петна със седефен блясък, гърлото и гърдите на самците са яркочервени, аналната и опашната перки са украсени с черен кант. Видът е миролюбив и твърде плашлив, взискателен към чистотата и стабилния температурен режим. Резките колебания в температурата на водата водят до простудни заболявания.

Размножаване

За развъждането е необходима зряла двойка и просторен размножителен аквариум (минимум 40 литра). Нивото на водния стълб трябва да се понижи до 15 - 20 см. Мъжкият прави "гнездо" от балончета на повърхността. Може да му се помогне с поставянето на плаващи растения или разрязана на две пластмасова чашка за кафе. След кратък танц хайверът се полага в "гнездото" и мъжкият поема охраната. След като малките започнат да плуват, родителите се преместват. Захранват се с новоизлюпена артемия.

Хранене

Trichogaster leeri е всеяден. Имайте предвид, че е сравнително бавен. Възможно е да не може да се нахрани добре, ако се отглежда заедно с по-бързи риби. Добре е поне 2 пъти седмично да му се дава спирулина или друга храна на растителна основа.
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар