Mesonauta festivus
ФестивумЛатинско име Mesonauta festivus
Популярно име Фестивум
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Западна Гвиана, р. Амазонка
Приблизителен размер 15 см
Минимален размер на аквариума 100 см / 150 л
Изисквания, температура 20 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 18 °
Изисквания, pH 5,5 – 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Хекел (Heckel), 1840

Синоними

Acara festiva, Cichlasoma festiva, C. insigne, C. insignis, Heros festivus, H. insignis, Mesonauta festiva, M. festivum, M. insignis

Описание

Тялото е странично сплескано и сравнително високо, с овална форма, като височината намалява към главата. Гръбната и аналната перки са издължени назад към опашката. Основната окраска е сребриста. Рибата има специфична широка черна ивица, която започва от окото, преминава диагонално през тялото и завършва в края на гръбната перка. Друг характерен белег е тъмното петно в основата на опашката. При мъжките някои от люспите могат да имат тъмни петна или кант. Възможно е да има металиково сини нюанси в долната част на главата. Женските са оцветени по-бледо от мъжките.
На размер Mesonauta festivus достигат 15 см в аквариумни условия и до 20 см в природата.

Разпространение

Среща се в река Амазонка в Западна Гвиана. Обитава обрасли с тръстика и водни растения брегове (снимка 3), като на много места съжителства със скаларии и дискуси.

Поведение и отглеждане

Фестивумът е плаха, срамежлива цихлида, която не проявява агресия. Може да се отглежда заедно с други неагресивни цихлиди. Често срещана грешка е в аквариум с фестивуми да се отглеждат неони, които са естесвена храна на тези цихлиди в Амазонка. Фестивумите формират постоянни двойки. Необходим им е дълъг (100 см.) аквариум, обилно залесен и с плаващи растения, които да образуват достатъчно сянка. Водата трябва да е с кисело до неутрално pH (5,5 – 7,5) с температура между 20 и 28 °C и твърдост в диапазона от 2 до 18 °.
Тези рибки са много чувствителни към нивото на нитратите, затова е необходима редовна частична смяна на вода.

Хранене

В природата се храни с насекоми и ларвите им, с ракообразни и червеи. В аквариумни условия може да яде жива и замразена храна, а също така и суха. Има нужда от периодично разнообразяване с растителна храна.

Размножаване

Развъждането е трудно. За да се подтикнат да се размножават, водата трябва да е топла (26 - 29 °C), с pH около 6,5 и сравнително мека (5 ° dGH). Женската снася между 500 и 1000 яйца върху плосък камък, корен или върху листо, като предварително внимателно почиства мястото (видеото в края). Малките се излюпват след 2 -3 дни при температура от 26 °C. Започват да плуват самостоятелно след още 2 – 3 дни. Охраняват ги и двамата родители. Захранването става с дребна жива храна (новоизлюпена артемия) или стрита храна на люспи.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар