Apistogramma cacatuoides
Апистограма какадуЛатинско име Apistogramma cacatuoides
Популярно име Апистограма какаду
Група Цихлиди - джуджета
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, горния басейн на Амазонка
Приблизителен размер 5 - 7,5 см
Минимален размер на аквариума 40 л
Изисквания, температура 24 – 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 °
Изисквания, pH 5,5 - 6,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Хьодеман (Hoedemann), 1951

Синoними

Apistogramma cacatoides, Apistogramma marmoratus, Apistogramma U-2

Описание

Apistogramma cacatuoides е най-популярният вид от рода Апистограма. Както всички други видове от този род, и при този мъжките и женските се различават значително. Мъжките достигат 7,5 см на дължина. Имат вретеновидно тяло и издължени опашни и коремни перки. Гръбната перка е висока, със силно удължени първи няколко лъча. Цветът на тялото е сребрист, с ясно изразена тъмна хоризонтална ивица по протежението на страничната линия. Опашката и гръбната перка могат да са оранжеви до червени с жълти петна, а коремните и аналната перки са жълти или оранжеви. (Снимки 1 и 2) Женските са по-дребни, като достигат максимум 5 см. Оцветяването им е значително по-бледо, а перките – по-къси. (Снимка 3 и видеото в края)
Апистограма какаду за пръв път са предсатвени в аквариумното хоби през 1950 година под името Apistogramma U-2. Чак до 80-те години на миналия век са били бъркани с Apistogramma borellii.
Както мнгоо други широко разпространеи сред акваристите видове, Apistogramma cacatuoides са подложени на усилена селекция и поради това са получени множество цветни разновидности.

Разпространение

Apistogramma cacatuoides са широко разпространени в горната част на водосборния басейн на река Амазонка. Срещат се в потоци, малки реки и езера, чиито дъна често са покрити с листа. Обитават водоеми с “бяла” или с чиста вода и изглежда не обичат такива с “черна” вода. Параметрите на водата, при които могат да живеят, ги правят един от лесните за отглеждане видове.

Поведение и отглеждане

В природата тази апистограма се среща във вода с най-различни условия. Леко кисело до неутрално pH от порядъка на 5,5 - 6,8, температура в рамките на 24 – 28 °C и мека вода с твърдост около 5 dGH дават добри резултати при отглеждане в аквариумни условия. Не толкова агресивни, колкото по-едрите цихлиди, тези рибки все пак са териториални и особено по време на размножаване пазят яйцата и малките си доста настървено. Мъжките поддържат по-голяма територия, която защитават от други мъжки от своя вид и на която има няколко женски, всяка от които със своя собствена по-малка територия. За да се чувствам добре, трябва да се отглеждат в добре залесен аквариум, декориран с камъни и/или корени. Някои акваристи слагат на дъното листа, за да наподобят естествения им биотоп.
За да се чувстват добре, тези рибки имат нужда от редовни частични смени на вода.
Поради сравнително спокойния си характер могат да съжителстват добре със сомчета от рода Corydoras, с тетри и други неагресивни дребни рибки, както и със свои "роднини" от рода Апистограма.

Хранене

В природата са хищници. В аквариум не отказват суха храна, но предпочитат жива или замразена (артемия, ларви на комари и др.).

Размножаване

За да бъдат развъдени, водата трябва да е мека, леко кисела и много чиста. Могат да се размножават както в двойка от един мъжки и една женска, така и в харем от един мъжки с няколко женски. Трябва да разполагат с “пещери” с достатъчно малък вход (например преобърнати глинени саксийки с изрязан отвор). Снасят около 100 яйца вътре в тези пещери, като ги прикрепят по тавана им. Женските обикновено охраняват хайвера, докато мъжките пазят цялата теротория. Малките се излюпват след 3 –4 дни и започват да плуват около седмица след снасянето на хайвера. Захранването става с новоизлюпена артемия. Интересното е, че когато размножаването става в харем, малките могат да “сменят” майка си с друга женска, като се преместят в нейната пещера.
Полът на малките рибки зависи много от температурата на водата, при която се излюпват и растат в първите си месеци. Най-балансирано съотношение между мъжки и женски дава температура от 26 °C.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар