Corydoras aeneus
Бронзов коридорасЛатинско име Corydoras aeneus
Популярно име Бронзов коридорас
Група Сомове
Семейство Калихтиди (Callichthyidae)
Местообитание, хабитат Тропичните води на Южна Америка - реките Амазонка, Ла Плата, Парана.
Приблизителен размер Женски - 7,5 см, мъжки - 6,5
Минимален размер на аквариума 40 л
Изисквания, температура 21 - 27 °С
Изисквания, обща твърдост 2 - 30 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Гил (Gill), 1858

Разпространение

Обитават тропичните води на Южна Америка - реките Амазонка, Ла Плата, Парана.

Описание

На дължина достига 7,5 см, като мъжките са малко по-дребни (6,5 см) и с по-стройно тяло. Тялото на рибата е защитено от два реда щитчета, наредени по цялата му дължина. Видът е доста вариабилен, съществуват множество негови форми и селекции, които се различават по цвят на тялото и форма и дължина на перките. Природната форма е с контрастни тъмна горна половина на тялото и светла долна, като по костните щитчета могат да се наблюдават красиви златисти и бронзови отблясъци. Широко разпространени са албиносите, които обаче също притежават златист блясък на кожата. Миролюбиви рибки с чудесна поносимост към другите видове. Хубаво е коридорасите да се отглеждат на групи от поне 6 индивида. Идеални са за начинаещи акваристи, тъй като лесно се отглеждат лесно и се погаждат добре с другите риби в аквариума.

Отглеждане

Необходимите параметри на водата са температура 21 – 27 °С, pH 6,5 - 7,5, обща твърдост 2 - 30 dGH. За предпочитане е да се поддържа около 24 °С температура и до умерено течение на водата. Препоръчително е в аквариума да има сенчесто място, където да могат да се крият, независимо дали ще е под камък, дърво или просто в основата на високи растения. Идеален субстрат за коридорасите е пясъкът, но могат да живеят и на грунд.

Хранене

В природата са всеядни. В аквариумни улсовия приемат всякакви храни с подходящи размери, включително живи.

Размножаване

Отгледаните в плен риби се размножават лесно, макар че някои разновидности са малко по-трудни. Една женска може да живее с един или двама полово зрели мъжки. Хвърлянето на хайвера се провокира от значителен спад в температурата на водата. За целта в продължение на един - два часа се сменят 30-40% от водата в аквариума (при начална температура 21 °С), докато температурата спадне до 16 °С. Яйцата се прикрепват към растения или към стените на аквариума и се излюпват след 3 - 4 дни. Смята се за безопасно родителите да се държат при яйцата, стига да са нахранени добре, макар че някои акваристи предпочитат да ги отделят. През първите няколко дни от живота си малките се хранят с предварително изкисната стрита на прах суха храна. След първите 3 - 4 дни към храната могат да се добавят малки количества новоизлюпена артемия за по-бърз растеж. Малките придобиват разцветката на възрастните риби за около 9 седмици.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
r55a44 2016-08-11 благодаря, от колко време се чудя какъв пол е нашето!!!