Mikrogeophagus altispinosa
Боливийско “рамирези”



Латинско име Mikrogeophagus altispinosa
Популярно име Боливийско “рамирези”
Група Цихлиди - джуджета
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Боливия и Бразилия
Приблизителен размер до 8 см
Минимален размер на аквариума 40 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 0 - 10 °
Изисквания, pH 5,0 - 6,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Хасеман (Haseman), 1911

Синoними

Mikrogeophagus altispinosus, Papiliochromis altispinosa, Microgephagus altispinosa

Описание

Mikrogeophagus altispinosa има странично сплескано, високо тяло. Гръбната перка е висока и ветрилообразна, като при мъжките от някои разновидности задната част се удължава към опашката, като удължението е ярко червено. Опашната перка е симетрична, с удължени първи и последен лъч, оцветени при някои вариации. (Снимка 1 и 3). Тялото е сребристо сиво на цвят с жълт оттенък. От долната част на главата през окото до горната преминава вертикална черна линия. В основата на гръбната перка, както и в средата на тялото точно над страничната линя има овални черни петна. Черен е и първият лъч на гръбната перка. Перките са прозрачни, с червен горен ръб на гръбната и червени удължения на гръбната и опашната.
Мъжките достигат до 8 см. на размер, а женските са по-дребни и с по-къси перки. (Снимка 3)

Разпространение

Mikrogeophagus altispinosa обитават меките, кисели и топли води във водосборните басейни на реките Маморе и Гуапоре в Боливия и Бразилия. Една от разновидностите, срещаща се в горното течение на Рио Гуапоре в Бразилия, може би е съвсем отделен вид, но това все още не е потвърдено. Основната разновидност на вида се среща в Рио Маморе около Сан Хоакин в провинция Бени в Боливия. Естественият хабитат на вида са непресъхващи целогодишно потоци и езерца.



Предпочитат малко по-хладна вода, отколкото Mikrogeophagus ramirezi - 22 - 26 °C.

За информация за отглеждането, поведението, храненето и размножаването вижте
Профила на Mikrogeophagus ramirezi


Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:



Потребител Дата Коментар