Procambarus sp. Marmorkrebs
Мраморен ракЛатинско име Procambarus sp. Marmorkrebs
Популярно име Мраморен рак
Група Раци - джуджета
Семейство Камбариди (Cambaridae)
Местообитание, хабитат неизвестно
Приблизителен размер 8 см
Минимален размер на аквариума 80 л
Изисквания, температура 15 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 25 °
Изисквания, pH 6,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Описание

Procambarus sp. Marmorkrebs e много сходен на външен вид с Procambarus fallax. Червено - кафявите петна са почти същите, но при мраморния рак има доста повече сини точици по тялото. Другата характерна отлика е способността да се размножава чрез партеногенеза, което означава, че всеки женски екземпляр е в състояние да се размножи самостоятелно. В природата достига до 8 см, което го прави среден по размер рак – джудже.
По природа не е миролюбив. Понякога яде по-младите растения, както и дънни рибки. През нощта може да напада спящите риби в аквариума. Болните или умиращи рибки също ще бъдат изядени. Препоръчва се отглеждането му да става във видов аквариум. Потенциален разпространител е на чума по раците и не бива да се пуска на свобода. Способността за бързо размножаване и агресивният му характер са предпоставка за непредвидими последствия.
При отглеждане в изкуствени условия е желателно да няма плаващи растения, защото раците ще ги използват, за да изскочат от аквариума. Нивото на водата трябва да е поне с 5 см по-ниско от горния ръб на съда.
Забранен е за внос във Великобритания, а някои щати в САЩ (Аризона, Калифорния, Минесота и Юта) също имат законови ограничения за разпространението на мраморен рак.

Размножаване

Развъждането e лесно и е възможно няколко пъти в годината. Износването на яйцата трае за около един месец. Понякога се налага изкуствено регулиране на популацията в аквариумни условия, особено ако се отглеждат по повече от 2 екземпляра.

Интересно

Този рак все още няма точно определено научно наименование. Има данни, че е разпространен в Германия, Италия, Холандия и остров Мадагаскар. Никой не се е ангажирал до сега с неговата точна класификация и произход. Открит е за акваристиката през 1990 година в Германия, където е бил отглеждан в изкуствени условия.

Хранене

Този списък не претендира за абсолютна пълнота, но съдържа основните храни за всички раци - джуджета. Всички видове са всеядни, но задължителният елемент в тяхното меню са листата.
Растителна храна:
- Листа от дъб, бук, елша, клен, кестен, ябълка, череша, орех . Те трябва да са есенни сухи листа, а не зелени. Листата могат да се съхраняват сухи за повече от една година. Преди да се използват за хранене, трябва да се пропарят за няколко секунди, за да са стерилни;
- Домати (сурови/белени);
- Чушки (сурови/белени);
- Краставици, тиквички (сурови/белени);
- Копър (суров/попарен);
- Листа от коприва (попарени);
- Обикновена салата (попарена);
- Грахови зърна (сварено-замразени);
- Царевични зърна (сварени/замразени);
- Млад боб, зърна от шушулки(попарен);
- Варени моркови;
- Банан суров (малки парчета);
- Тиква (пропарена на малки парчета);
Листата могат да останат в продължение на седмици в аквариума.

Месна храна:
- Скариди (замразени, попарени) на дребни парченца;
- Миди, нарязани на ситно;
- Замразени ларви на комари;
- Бяла риба (замразена/малки парчета);
- Хирономус.
Месните храни трябва да се използват пестеливо! Раците консумират предимно растителни в природата. Могат да се ползват рибни фуражи (за предпочитане с малко съдържание на суров протеин), специална храна за раци (умерено!).

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар