Etroplus canarensis
Етроплус канарензисЛатинско име Etroplus canarensis
Популярно име Етроплус канарензис
Група Цихлиди - други
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Азия, Индия, област Южна Канара
Приблизителен размер 13 см
Минимален размер на аквариума 200 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 6 - 15 °
Изисквания, pH 6,6 - 7,3
Тип вода сладка
Ниво на трудност много трудно


Видът е описан от Дей (Day), 1877

Описание

Tялото е силно странично компресирано и високо, с овална форма. Основният цвят е жълт, като през средата на тялото преминават тъмни почти вертикални ивици, които не са идеално прави и на места се пресичат, като образуват форми, подобни на латинските букви V и X. На гърба и корема ивиците липсват, а люспите са с тъмен кант.
Гръбната и аналната перки са прозрачни и ниски. Опашката е симетрична и голяма, също прозрачна.
Няма видима разлика между двата пола.
На размер достигат до около 13 см.

Разпространение

Срещат се в Южна Азия – Индия, областта Южна Канара. Поради човешка намеса (унищожаване на естествените им хабитати), породена от голямата гъстота на населението в района, Etroplus canarensis са пред изчезване. Всъщност до началото на 90-те години на 20-ти век са се смятали за напълно изчезнали. Тогава няколко екземпляра се появяват в продажба при търговци от Далечния Изток. Отново изчезват, за да се „появят” в хобито отново през 2004. Изключително редки са както в природата, така и в хобито.

Поведение и отглеждане

Плахи и срамежливи рибки, Etroplus canarensis може и да не успеят да се преборят с по-лакоми видове, ако съжителстват с такива. Осигурете им за компания по-спокойни и неагресивни видове. Аквариумът трябва да е залесен и да предлага множество укрития. Течението на водата трябва да е силно, а самата вода – много чиста. При добри условия продължителността на живота им е между 5 и 8 години.

Хранене

Приемат жива и замразена храна (артемия, ларви на комари, дафния), като обикновено отказват сухи храни.

Размножаване

За съжаление размножаването в аквариумни условия е изключително трудно – има само два доказани случая на хвърляне на хайвер в плен и само един на успешно излюпване на малки. Това е и основната причина тази интересна рибка да е изключително рядка.
В дивата природа избират плосък камък, върху който прикрепват яйцата си. След това, подобно на много цихлиди, и двамата родители се грижат за тях и ги охраняват дори и след излюпването им (Снимка 1).

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар