Cynotilapia afra
Цинотилапия афраЛатинско име Cynotilapia afra
Популярно име Цинотилапия афра
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат езеро Малави, Африка
Приблизителен размер 8 см
Минимален размер на аквариума 250 л
Изисквания, температура 25 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 15 °
Изисквания, pH 7,8 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Гюнтер (Gunther), 1894

Описание

Cynotilapia afra е един от дребните представители на групата М’буна – достига около 8 см на дължина. Тялото е странично сплескано и издължено, а главата е широка.
Както при много М’буна, мъжките и женските се различават съществено като окраска.
При мъжките основният цвят е металиково светлосиньо. През тялото и главата преминават няколко широки вертикални черни ивици, които продължават и по гръбната и опашната перки. Коремните перки са черни. В същия цвят е и аналната перка, която в допълнение има ярко жълти яйчени петна. (Снимка 1).
Рибата е разпространена на доста места по крайбрежието на ез. Малави и всяка географска вариация си има собствена специфична окраска. При C. afra гърбът е оцветен в жълто оранжево. (Снимка 2).
Женските са сиво – кафяви със съвсем незначителни нюанси синьо по гръбната и опашна перки. (Снимка 3).
Cynotilapia afra може да бъде объркана с Pseudotropheus demasoni поради сходната окраска. Основната разлика е в това, че псевдотрофеусите имат двувърхи зъби, докато при африте те са изострени (кучешки).

Разпространение

Cynotilapia afra принадлежи към групата М'буна и обитава открити води в близост до крайбрежните скалисти райони на ез. Малави в Африка. Среща в районите на остров Ликома, а също така край Лумбила, Лунду, Лупингу, М’бенджи, Метангула, рифа Майнос, Мсобо, Н’думби, залива Н’кхата и Н’колонгве. Ето някои от разновидностите на Cynotilapia afra, срещащи се в различни райони на езерото:

Чевере (Chewere)

Чинуни (Chinuni)

Читанде (Chitande)

Кобуе или Афра Едуари (Cobue, Afra Eduardi)

риф Джало (Jalo Reef)

о-в Ликома (Likoma island)

Лумбила (Lumbila)

Лунду (Lundu)

Лупингу (Lupingu)

Мбенджи (Mbenji)

Метангула (Metangula)

риф Майнос (Minos Reef)

Мсобо (Msobo)>

Ндумби (Ndumbi)"

Нджамбе (Njambe)

залив Нкхата (Nkhata Bay)

Нколонгве (Nkolongwe)

Поведение

Сравнително по-дребна М’буна, Cynotilapia afra е и по-спокойна от някои свои близки роднини. Все пак видът проявява силно изразена вътревидова и малко по-слаба междувидова агресия, особено към сходно оцветени видове, затова е добре да се отглежда в специализиран М’буна аквариум.
Ако се осигурят необходимите за нормално съществуване условия, тази рибка е сравнително лесна за отглеждане.
При този вид съществува голяма разлика в поведението на двата пола. Мъжките са териториални, а женските не са - те формират големи групи в средните пластове на водата, като се хранят заедно през деня.

Хранене

В природата тези рибки са всеядни. Мъжките се хранят с водорасли, растящи по скалите, както и с дребни ракообразни и ларви на насекоми, които намират в територията си, докато женските ядат зоопланктон в открити води.
В аквариумни условия не са претенциозни - приемат различни храни, като с особена охота ядат такива, съдържащи спирулина. Развиват се добре при типичната диета, подходяща за останалите М’буна.

Размножаване

Размножават се по типичния за всички устомътещи африкански цихлиди начин. Женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си.
По време на снасянето мъжкият поднася аналната си перка пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц.
Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.
В сравнение с останалите рибки от групата М’буна Cynotilapia afra се размножават по-рядко и снасят по-малко хайверни зрънца.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
ники73 2010-02-17 материала е доб1р но може ли някои да ми помогне с по подробно описание как се вадят малките от утата на маиката