’Lamprologus’ ocellatus
Лампрологус оцелатус (златен)Латинско име ’Lamprologus’ ocellatus
Популярно име Лампрологус оцелатус (златен)
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 5 - 6 см
Минимален размер на аквариума 30 л
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Щайндахер (Steindachner), 1909

Описание

’Lamprologus’ ocellatus са дребни рибки – мъжките достигат 5 см, а женските са дори по-дребни (Снимка 2). Специфични са голямата, масивна глава и устата с голяма долна челюст, както и големите очи. Всичко това им придава вид, подобен на този на черноморско попче. Основната окраска е златисто жълта, като по коремните перки и понякога по корема има сини нюанси, но те са едва забележими. По тялото няма черти, ивици или петна, които да нарушат основния цвят. (Снимка 1).
Женските са оцветени точно като мъжките (Снимка 3).
В зависимост от географската разновидност окраската може да варира от почти изцяло синьо през жълто до сребристо.

Разпространение

Среща се в крайбрежните райони на ез. Танганайка, източна Африка. Обитава места с дъно, покрито с пясък и с наличие на множество празни черупки от охлюви (обикновено Neothauma).

Поведение

’Lamprologus’ ocellatus обитават празни черупки от охлюви. Мъжкият обикаля обширен район и събира на едно място множество черупки с подходящ размер, като с „богатството” на предлаганите „жилища” се стреми да привлече харем от женски, които да се настанят в неговите черупки и да се размножават с него.
Изключително териториални рибки – защитават черупките си срещу много по-големи от тях противници, не се стряскат от нищо. Всичко в опасна близост до черупката бива атакувано, независимо дали в нея има малки и хайвер или не (виж видеото в края).
При атака разперват хрилните си капачета настрани, за да изглежда по-големи.
Мъжките са доста агресивни спрямо женските и понякога може да се стигне до смъртни случаи, особено в по-малък аквариум.

Хранене

В ез. Танганайка са микрохищници – хранят се с дребни ракообразни и ларви на насекоми. В аквариумни условия имат нужда от жива или замразена храна, за да са здрави и във форма, макар че приемат и суха.

Отглеждане

Подходящи са за общ биотопен танганийски аквариум с някои уговорки. Не е добра идея да се отглеждат заедно с други обитатели на охлювени черупки, защото могат да станат много агресивни спрямо тях. Обичат да изкопават грунда около черупките си, така че те да са по-ниско от средното ниво и да не се виждат отдалеч, поради което могат да наранят някои по-деликатни растения. Могат да се гледат с някои лампрологуси, също и с юлидохромиси и циприхромиси. Трофеусите и петрохромисите са твърде едри и агресивни за тях и предизвикват сериозен стрес, затова е добре тази комбинация да се избягва.
За успешното им отглеждане трябва да им осигурите достатъчно като брой и размер черупки от охлюви – всяка риба трябва да има избор измежду поне 2-3 подходящи черупки. В България тези от градински охлюв с диаметър 5-6 см са чудесен избор (Снимка 2).

Размножаване

При добри качество и параметри на водата размножаването е лесно. След любовен танц (снимка 2) женските снасят 25 – 30 яйца в избраната от тях охлювена черупка, а мъжкият ги опложда. След това женската стои в черупката и охранява хайвера до излюпването му, което настъпва 24 до 26 часа след това. След 5 – 7 дни малките вече плуват самостоятелно и започват да излизат от черупката, за да се хранят. Захранването може да стане с новоизлюпена артемия, ситен замразен циклопс или стрита суха храна.
Има голяма вероятност мъжкият да посегне на малките, за да предизвика женската към ново размножаване възможно най-скоро, затова ако искате да ги развъждате успешно, е добре в този момент те да бъдат отделени в самостоятелен аквариум заедно с „родната” си черупка.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар