Danio (Brachydanio) rerio
Данио рериоЛатинско име Danio (Brachydanio) rerio
Популярно име Данио рерио
Група Данио
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Индия
Приблизителен размер 6 см
Минимален размер на аквариума 80 см
Изисквания, температура 18 - 25 °С
Изисквания, обща твърдост 5 - 15 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност много лесно


Видът е описан от Хамилтън (Hamilton), 1822

Описание

Това е много популярна пасажна риба за общ аквариум. Забележителна e със сребристото си или златисто оцветяване. Покрита е от главата до опашката с ярки синьо-лилави линии. Чрез селекция са създадени разновидности албинос, а също и такава с дълги перки и воални опашки. Естественият вид е доста издръжлив, но останалите са много по-чувствителни. При температура извън диапазона 22 - 25 °С стават податливи на инфекции. Не гледайте воалноопашати или тези с дълги перки заедно с видове, които имат навика да хапят перки. Мъжките са по-тънки от женските (снимка 2)

Отглеждане

За отглеждането на Danio rerio е необходим аквариум с дължина поне 80 см и с много свободно място за плуване. Отстрани се залесява добре. Наличието на някакви плуващи растения се приема добре. Това са стадни рибки и трябва да са в пасаж от поне 5 - 8 екземпляра.

Хранене

Тези риби са всеядни.

Размножаване

За да ги развъждате, ви трябва голям, добре залесен аквариум с по-нисък воден стълб и температура около 25 °С. Необходима е честа смяна на водата, а също и добра филтрация. Направете така, че за по час - два на ден върху съда да попада директна слънчева светлина. Поставете в аквариума първо женската, а след няколко дни и мъжкия. Чифтът трябва да е подбран предварително, защото обикновено не се чифтосват на случаен принцип. Женската снася около 500 яйца (НАТИСНЕТЕ ТУК), които разхвърля из растенията. След това трябва да отделите родителите. Малките се излюпват след 2-3 дни.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар