Danio (Brachydanio) albolineatus
Перлено даниоЛатинско име Danio (Brachydanio) albolineatus
Популярно име Перлено данио
Група Данио
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия - Тайланд, Малайзия, Бирма, Индонезия, Суматра
Приблизителен размер 6 см
Минимален размер на аквариума 80 см
Изисквания, температура 21 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 14 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Блит (Blyth), 1860

Описание

Перленото данио, което носи латинското название Brachydanio albolineatus, може да срешнете още и като розово данио или данио перлена дъга. Тази изключително красива рибка произхожда от Югоизточна Азия. Тя е малка и не надвишава 6 сантиметра. Тялото е синкаво, с розови оттенъци, а по цялата дължина на страничната линия преминава хоризонтална ивица, която е бяла в средата и е очертана от двете страни в тъмносиньо. Женската е по-едра, а мъжкият - по-ярко оцветен.

Хранене

Вседно. Приема суха, гранулирана храна, но предпочита жива и замразена.

Размножаване

За размножаването на Danio (Brachydanio) albolineatus е необходим аквариум с дължина поне 80 см и с много свободно място за плуване. Отстрани се залесява добре. Наличието на някакви плуващи растения се приема добре. Стадни рибки. Трябва да са в пасаж от поне 5 - 8 рибки. Подходящи за общ аквариум с други миролюбиви рибки. Аквариумът трябва да е покрит, защото тези рибки са добри скачачи.

Размножаване

За да ги развъждате, ви трябва голям, добре залесен аквариум с по-нисък воден стълб и температура около 25 °С. Честа смяна на водата и добра филтрация са необходими. Направете така, че за по час - два на ден върху съда да попада директна слънева светлина. Слага се първо женската, а след няколко дена и мъжкия. Освен на двойки, могат да се размножават и на група, която се поставя в развъдния аквариум. На дъното се слагат растения или филтърна гъба. Най-добре е да се сложи мрежа, която да попречи на родителите да изядат хайвера си. Женската снася около 500 яйца (НАТИСНЕТЕ ТУК), които разхвърля из дъното. След като снасянето приключи, отстранете родителите. Малките се излюпват след 2 - 3 дни. Захранват се със суха специализирана храна за новоизлюпени, както и с инфузория, а по-късно – и с новоизлюпена артемия.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар