Corydoras cochui
Коридорас кочиЛатинско име Corydoras cochui
Популярно име Коридорас кочи
Група Сомове
Семейство Калихтиди (Callichthyidae)
Местообитание, хабитат Реките Рио Арагуая и Санта Мария Нова, Централна Бразилия
Приблизителен размер Около 3,5 см
Минимален размер на аквариума 30 л
Изисквания, температура 23 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 25 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,2
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Майерс и Вайсман (Myers & Weitzman), 1954

Разпространение

Corydoras cochui (раираноопашато бронирано сомче) е тропична сладководна рибка от подсемейство Corydoradinae на семейство Callichthyidae. Произхожда от вътрешноконтиненталните водни басейни на Южна Америка. За пръв път е описана от Джордж С. Майерс и Стенли Х. Вайтцман през 1954 г. Била е открита в басейна на река Горна Арагуая (Rio Araguaia е една от главните реки на Бразилия). Документирано е, че се среща в Рио Арагуая, Санта Мария Нова и щата Гояш (бразилците го произнасят Гояс).

Описание

Този вид коридорас е описван със стройно тяло и закръглена муцуна, макар че има типичния триъгълен изглед, който прави цялото семейство лесно за разпознаване. Основният цвят на тялото и главата е светлокафяв. Рибката има четири тъмно оцветени петна на всяка от страните на тялото. По гърба на рибката преминава тъмна ивица, която се простира назад от шипа на гръбната перка и завършва с тъмно петно в горния край на опашното стъбло. Горната част на главата е по-тъмна до под очите. Горният и преден дял на хрилното капаче е тъмен на цвят. Опашната перка има пет тесни, неправилни, тъмно оцветени напречни ивици. Коремната перка е светла и чиста. Лъчите на гръдните перки имат няколко разхвърляни тъмни петна, а петната по лъчите на гръбната перка образуват две неправилни линии. Шиповете на гръбната и коремната перки имат по дължината си една тясна тъмна линия. Може да се каже, че раираноопашатите сомчета са джуджетата или един от пигмейските видове на подсемейство Corydoradinae. Обикновено този особен вид не се намира лесно, но си струва да се потърси и е чудесен за по-малки аквариуми. За малък пасаж от тези риби се препоръчва не по-малък аквариум от 60 х 40 х 30 см. Както и при останалите видове риби, качеството на водата и обичайните грижи за аквариума са много важни. Препоръчва се ежеседмична смяна на най-малко 25% от водата. През последните няколко години Corydoras cochui понякога погрешно се нарича Corydoras habrosus.

За информация за отглеждането, поведението и храненето вижте
Профила на Corydoras aeneus.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар