Devario devario
Бенгалско даниоЛатинско име Devario devario
Популярно име Бенгалско данио
Група Данио
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Южна Азия - Северна Индия и Бангладеш
Приблизителен размер 15 см
Минимален размер на аквариума 90 см / 110 л
Изисквания, температура 20 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 18 °
Изисквания, pH 6,1 - 7,9
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Хамилтън (Hamilton), 1822

Синоними

Danio devario, Cyprinus devario

Описание

Натуралният хабитат на бенгалското данио (Devario devario) са водоеми в Северна Индия и Бангладеш. Единствено този вид измежду близките си родственици заслужава да бъде наричан “гигантско данио”, защото достига "солидната" дължина от цели 15 сантиметра. Заслугата по отношение на големината е повече на женския пол, докато мъжките екземпяри си остават по-дребни. Що се отнася обаче до окраската, положението е коренно различно. Женските са по-бледи и само при мъжките могат да се наблюдават блестащите сребристи и златисни цветве, които отличават тази риба.

Отглеждане

Както всички данио, тези рибки също не са кой знае колко претенциозни. Това ги прави подходящи за общ аквариум. Стадното им чувство е особено силно изразено и самотното бенгалско данио е изключителна тъжна гледка. Параметрите на водата - твърдост и концентрация на водородните йони - не се различава по нищо от тези, необходими за другите видове. Единственото изключение засяга температурата. Бенгалското данио НЕ обича топлата вода. Интервалът, който е благоприятен за тях, е от 16 до 25 °C, при това горните граници на посочения температурен диапазон се отнася изключително до брачния им период. Рибките обичат чистата вода, затова ползвайте надеждна филтрираща система. Сменяйте често водата, като при това обновявайте не по-малко от една пета от обема на аквариума.

Хранене

Тези рибки са всеядни и храненето им не представлява трудна задача за който и да е любител. Приемат суха храна, но както всички данио, наблягайте на жива, ако имате възможност. Като алтернатива използвайте замразена такава.

Размножаване

За да ги развъждате, ви трябва голям, добре залесен аквариум с по-нисък воден стълб и температура около 25 °С. Необходими са и честа смяна на водата и добра филтрация. Направете така, че за по час-два на ден върху съда да попада директна слънева светлина. Поставете в аквариума първо женската, а след няколко дни и мъжкия. Чифтът трябва да е подбран предварително, защото обикновенно не се чифтосват на случаен принцип. Женската снася около 500 яйца (НАТИСНЕТЕ ТУК), които разхвърля из растенията. След това трябва да отделите родителите. Малките се излюпват след 2-3 дена.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар