Melanotaenia irianjaya
Меланотения ирианджаяЛатинско име Melanotaenia irianjaya
Популярно име Меланотения ирианджая
Група Атерини (rainbow fish)
Семейство Меланотении (Melanotaeniidae)
Местообитание, хабитат Речните системи на залива Бинтуни, полуостров Бомберай - Индонезия
Приблизителен размер До 12 см
Минимален размер на аквариума 120 см
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 6 - 16 °
Изисквания, pH 6,3 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Алън (Allen), 1985

Описание

Melanotaenia irianjaya е с бледоморав цвят на тялото, като люспите са огледални. Има тясна синкава странична лента, която е се вижда най-ясно в средната част на тялото. Гръбната и аналната перки са червеникави с тесни бели кантове. Опашката е червеникава на цвят с черни кантове.
Този вид Меланотениа има по-издължени прешлени в средната част на гръбната и аналната перка в сравнение с останалите прешлени на перките – черта, характерна за рода Glossolepis. Самците могат да достигнат максимален размер от 12см, а самките достигат до около 10 см. За разлика от повечето атерини, при самците от този вид липсват ясно изразените издължения на задните гръбни и анални перки. Мъжките индивиди са по-ярки на цвят, с по-големи размери и по-едри тела от женските.

Разпространение и местоживеене

Melanotaenia irianjaya е уловена за пръв път от Джералд Алън и Хейко Блехер през 1982 г. Срещат се главно в речните системи и потоците, вливащи се в залива Бинтуни, Западна Папуа. Видът също така обитава и полуостров Бомберай, който се намира южно от Вогелпоп след залива Бинтуни в Индонезия (о-в Нова Гвинея).

Интерактивна карта на местообитанието.

Хабитатът им обхваща потоци в дъждовната гора с вода със средна мътност, които при преминаването си към, по-равен терен се избистрят. Течениоето на тези потоци е със средна скорост. Температура е в границите между 27 и 28 °C, а pH - между 7,3 и 7,8. Рибите се срещат в области със сравнително бедна растителност и пясъчно дъно, често в близост до потопени клони.

Интересно

Живи екземпляри са уловени от Хейко Блехер през 1982 година и разпространени в хобито през 1983 година.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар