Astronotus ocellatus
Астронотус оцелатусЛатинско име Astronotus ocellatus
Популярно име Астронотус оцелатус
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 30 - 35 см
Минимален размер на аквариума 500 л
Изисквания, температура 25 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 3 - 16 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Агасиз в Спикс и Агасиз (Agassiz in Spix and Agasiz), 1831

Описание

Astronotus ocellatus са едни от най-едрите масово отглеждани в аквариумни условия риби – достигат до 35 см, макар че рядко надхвърлят 30 см.
Тялото е странично сплескано и погледнато в профил, е доста високо. Опашката е заоблена и голяма, а гръбната и аналната перки са удължени назад към нея и също са заоблени. Останалите перки са компактни. В следствие на селекция са създадени разновидности с воални перки.
Устата е голяма и се отваря отдолу нагоре.
Цветът може да варира в зависимост от разновидността. Над 50-те години селекция са отдалечили аквариумните астронотуси от дивите им роднини. Ще назовем само някои от разновидностите – тигров астронотус (Снимка 1), червен тигров астронотус, червен астронотус, албиносен тиргов астронотус, албиносен червен астронотус, зладен астронотус, зелен астронотус, воален астронотус и други.

Разпространение

Среща се в централната част на Южна Америка, но се адаптира лесно към почти всякакви условия – улавян е дори в езера в южната част на САЩ.

Хранене

Астронотусите са хищници и ще погълнат всяка риба, която може да влезе в устата им. Ядат почти всичко – храни на люспи и на гранули, червеи, щурци, скариди, златни рибки и почти всичко, за което можете да се сетите.

Отглеждане

Поради големия си размер имат нужда от достатъчен обем. Въпреки това не са много агресивни към риби, които не могат да изядат и това ги прави подходящи за съжителство с други едри и по-спокойни цихлиди. Не са претенциозни по отношение на оформлението – нямат нужда нито от укрития, нито от растения.

Размножаване

Сравнително лесни са за развъждане, като най-трудната част е определянето на пола. Най-добрият начин за това е да ги оставите сами да формират двойка. Сложете 6 - 7 от тях в достатъчно голям аквариум и те сами ще свършат останалото. Когато имате формирана двойка, извадете излишните риби.
Астронотусите снасят между 200 и 2000 яйца върху равна повърхност. Ако са в самостоятелен аквариум, има добра вероятност малките да оцелеят (виж видеото в края). Не е добра идея малките да се оставят при родителите, ако хвърлянето е станало в общо аквариум. Ако това стане, има две еднакво вероятни възможности – астронотусите да станат много агресивни при пазене на поколението си и да избият всички останали риби в аквариума или съвсем да превъртят и да изядат собствените си малки, затова най-добре след хвърляне на хайвер извадете камъка, върху който са положени яйцата и го отделете в подходящ аквариум.
Малките могат да бъдат захранени с новоизлюпена артемия или стрита суха храна. Много скоро ще могат да ядат всичко, което влиза в устата им – точно като родителите си.ВАЖНО!!!

Много хора си купуват астронотуси заради симпатичния им вид като малки, без да осъзнават реалните размери, до които достига тази риба. По-късно, когато рибите надрастнат аквариума, биват пуснати в местни реки и езера, а това е нещо, което не бива да се случва! Астронотусите са силно адаптивни и има вероятност да оцелеят във водоеми по нашите географски ширини, особено в южната част на България. Ако това се случи, те могат да изместят местните видове – всички знаят как това е направила слънчевата рибка.

Още инфо за тези риби вижте ТУК.
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Адам 2009-12-29 Много добър профил. Ще е доста полезен за начинаещите акваристи.
DANCHO-M32 2009-12-29 GLEDKATA E NEVEROIATNA
динко 2010-02-18 според мен рибките растат спрямо големината на аквариума,затова смятам са взема 4 рибки/малки/ и да видя до колко ще пораснат...аквариума ми е 120 литров!
друпи 2010-02-20 рибките са трепач ..!!!
Mitko 2010-03-13 qka e
Ахмед Доган-ДПС 2010-08-13 Астрото в наши водоеми и реки неможе да оцелее,не се заблуждавайте! Все едно папагал да оцелее на северния полюс.
radinkoto 2011-01-19 рибката е много яка аз имам една такава смятам да си взема още поне 2 много ме кефят а до публикацията е много добре направена много интересни работи прочетох
Billy 2011-04-07 Много интелигентна рибка е спрямо останалите според мен :)
иво 2011-04-18 Макар и по-бавно ще пораснат и в по-малък аквариум. Да не говорим че са териториални риби и ще се бият помежду си.
антон 2011-06-03 на мене също ми е 120 литра и имам 4 рибки от 2 години насам.станаха по 28 сантиметра
Цветан Игнатов 2011-06-08 Ако смяташ, че им е много добре в 120 литра, се лъжеш!
георги 2012-12-29 Красиви са браво на собсвеника
Влади и Васи 2015-03-25 Страхотно видео.