Glossolepis dorityi
Глазолепис доритиЛатинско име Glossolepis dorityi
Популярно име Глазолепис дорити
Група Атерини (rainbow fish)
Семейство Меланотении (Melanotaeniidae)
Местообитание, хабитат Папуа Нова Гвинея
Приблизителен размер 8 - 10 см
Минимален размер на аквариума 120 см
Изисквания, температура 24 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 12 - 16 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Алън (Allen), 2000

Описание

Самците от вида Glossolepis dorityi имат основно зелен цвят на тялото със сребристи нюанси по гърба, тила, както и отстрани на главата. Между всеки два реда люспи в горната половина на тялото преминава тъмно оранжева или бронзова ивица, а в долната част на тялото ивицата е червено оранжева и е особено забележима, когато рибките се ухажват. Плавниците са със зелен до прозрачен цвят.
Женските обикновено са обагрени в зелено и сребристо и достигат 8 см на размер.
Мъжките имат по-едро тяло и са с по-издължени гръбни и анални перки. Могат да достигнат максимален размер от 10 см. Местообитание

До момента Glossolepis dorityi е улавян само от една речна система в местността Гриймей в северната част на Западна Папуа. Там се намира малко кръгло езеро, наричано Неггвамбу или Кали Бири. Водата е сравнително бистра, а максималната дълбочина е между 10 и 15 м. Езерото е заобиколено от гори и в него водните растения са в изобилие. Фауната е концентрирана около изходните потоци. В тази област най-разпространените видове атерини са Glossolepis dorityi и Chilatherina fasciata.

Хранене

В природата този вид риби се храни основно с жива храна и в диетата му преобладават насекоми, ларви на насекоми, както и малки ракообразни. Водни алги и паднали загниващи листна също не биват подминавани. В аквариумни условия приема всякаква храна.

Интересно

Видът е кръстен dorityi в чест на Дан Дорити поради големия му принос за улавянето на тази рибка. Дан Дорити и Дейвид Прайс хващат достатъчно бройки Glossolepis dorityi през април 2000 година. Хейко Блехер открива видa през май 1999 г. в езерото Кали Бири, но не успява да събере нужните екземпляри. В близост до езерото (езеро Джайгум) Хейко Блехер улавя още екземпляри от същия вид. За съжаление само два мъжки екземпляра оцеляват при пътуването обратно до Европа. Той се връща през ноември същата година, но отново опитът за събиране на екземпляри е неуспешен. Чак при третия опит, в края на 2000 г., той успява да улови шест възрастни екземпляра. Също така интересното е, че повече екземпляри са събрани от езерото Джайгум. В края на третото си пътуване Хейко се връща в Европа с четири мъжки екземпляра и само един женски. Всички Glossolepis dorityi в Европа в момента, са поколение от именно тези пет риби.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар