Caridina multidentata
Аманова скаридаЛатинско име Caridina multidentata
Популярно име Аманова скарида
Група Сладководни скариди
Семейство Атииди (Atyidae)
Местообитание, хабитат Япония, Тайван, Корея
Приблизителен размер 4 - 5 см
Минимален размер на аквариума 60 л
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 6,5 - 15 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Стимпсън, (Stimpson), 1860

Описание

Известна още като Caridina japonica (японска каридина), алгоядна скарида, скарида Ямато. Открита е в река Ямато, Япония, а в момента населява и някои реки в Корея и Тайван. Тази скарида е много популярна в акваристиката. Тя е втора по популярност след скаридата “ред чери”. Името й произхожда от добре известния акварист Такаши Амано, който е забелязал, че тя се храни основно с алги и я използва много често в своите аквариуми като водораслояд. Почти всички аманови скариди са диво уловени и след това продавани в зоомагазините. Има случаи на размножаване в аквариуми, но те са рядкост.
Много издържлива скарида. Понася големи отклонения в параметрите на водата, но предпочитат тя да е неутрална или леко кисела, а по-високата твърдост е желателна за по-бързото израстване на новата обвивка при подрастващите. Поради лесното му отглеждане начинаещите често започват с този вид. Фактът, че тези скариди са добри унищожители на алги, привлича акваристи, които се занимават с растителни аквариуми. Всъщност повечето акваристи, отглеждащи аманови скариди, не знаят, че те не могат да се размножават в прясна (сладка) вода и недоумяват защо бременните женски с много яйца никога не създават поколение.
Населяват дъното на аквариумите и предпочитат да живеят на големи групи. Това не се харесва на дънните риби в сборен аквариум, защото така делят една и съща площ със скаридите. Нерядко амановите скаридите умират скоро след поставянето им в аквариума. Обикновено те са дивоуловени и не са привикнали към аквариумни условия. Прехранването също води до смъртта на скаридите..Хранене

Тези скариди са растителноядни – освен водораслите, които сами си намират, можете да им давате попарени салати, растителна храна на таблетки и други. По принцип не използват растенията в аквариума за храна, но има данни, че обичат червена алтернатера. Ако в аквариума се случи да има умряла рибка, то тя също ще бъде изядена.
Размножаване

За да се размножават успешно, амановите скариди се нуждаят от леко солена вода. Бременните женски носят много яйца като компенсация за високата смъртност на ларвите след излюпването. От яйцата се излюпват малки, свободну плуващи ларви, които не са напълно оформени, както е при повечето други скариди. Ларвите са много деликатни и изискват специални грижи. В домашни условия размножаването на аманова скарида не е никак лесно.
Възрастните се държат в 120 литров "размножителен" аквариум с аератор, гъба и много водорасли. Рh трябва да е близо до неутрално, а температурата да е около 22 °C .
Ларвите растат с пълна сила в леко солена, обогатена с алги вода. Друга храна не се добавя. От различни наблюдения засега най-добрите известни условия са:
- 24-часово осветление;
- нежна аерация;
- средна температура 22 °C.

В тези условия ларвата преминава в постларвен стадий след 20 дни, като по-високата температура забавя процеса. Пълният цикъл от яйце до полова зрелост трае 6 месеца. ВАЖНО!

Както всички безгръбначни, така и Caridina multidentata е силно чувствителна към всякакви химикали, добавяни по една или друга причина в аквариума. Съдържанието на мед в препаратите, които се добавят при лечение на рибите или при борба с водораслите, може да е пагубно за тези обитатели.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар