Anomalochromis thomasi
Аномалохромис томазиЛатинско име Anomalochromis thomasi
Популярно име Аномалохромис томази
Група Цихлиди - джуджета
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Западна Африка - южна Гвинея, югоизточна Сиера Леона и западна Либерия
Приблизителен размер женски 7 см, мъжки 10 см
Минимален размер на аквариума 75 см / 75 л
Изисквания, температура 24 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 15 °
Изисквания, pH 6,7 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1915

Синоними

Haplochromis thomasi, Hemichromis thomasi, Paratilapia thomasi, Pelmatochromis thomasi

Описание

Anomalochromis thomasi е дребна цихлида – мъжките достигат 10 см, а женските – едва 7. Тялото е странично сплескано и сравнително високо, а гърбът е леко извит. Цветът е сребрист до жълто кафяв. Люспите имат ярки петна, чиито цвят може да варира от синьо през зелено до жълто в зависимост от светлината и други фактори. През тялото преминават пет вертикални тъмни ивици, които често са толкова бледи, че практически не се виждат. През окото преминава по-наситена тъмна ивица, която започва от долната челюст и достига горната част на главата. В основата на хрилете, в средата на тялото и в основата на опашката има три овални черни петна. Горната част на гръбната и опашната перки може да има син и червен кант.
За разлика от повечето цихлиди, при Anomalochromis thomasi женските са оцветени по-ярко.
Живеят сравнително кратко – 3 до 5 години.
Anomalochromis thomasi е монотипен вид, т. е. единствен представител на рода си. Има различни цветни варианти, като либерийската популация може би е самостоятелен вид. Диво уловените екземпляри са по-ярко оцветени от отгледаните в аквариум.

Разпространение

Срещат се в западна Африка. Обитават малки потоци с гъсто обрасли с дървета брегове в басейна на река Моа, която тече от планините Лома през южна Гвинея, югоизточна Сиера Леона и западна Либерия. Живеят в средната и долна част на водния стълб.

Поведение и отглеждане

Anomalochromis thomasi са сравнително кротки цихлиди и могат да се отглеждат в общ аквариум дори с дребни рибки. Формират силни моногамни двойки, а по-късно – цели семейства заедно с малките. Понякога се случва в двойката да се разразят “скандали”, което налага отстраняването или смяната на единия от партньорите. По време на размножаване стават териториални.
Поради размера и кроткия си характер нямат нужда от много голям съд – аквариум с дължина 75 см и обем 75-100 л им е напълно достатъчен. Аранжирайте го в тъмни тонове с грунд от дребни камъчета. Аквариумът трябва да е добре залесен и да има много корени, камъни и преобърнати саксийки, които да предлагат укрития. Използвайте плоски камъни, които да служат за място за почивка и евентуално хвърляне на хайвер. Оставете и достатъчно свободно място за плуване.

Хранене

Предпочитат жива или замразена храна: ракообразни, водни насекоми и ларвите им, но ядат също така и суха.

Размножаване

Могат лесно да бъдат развъдени в аквариум с дълижна 60 см и обем 75 литра. Водата трябва да е много чиста и да се сменя редовно, за да се предизвика размножаването. Твърдостта й трябва да е 4 – 8 °, pH 6,1 – 6,5, а температурата – между 26 и 28 °c. Аквариумът трябва да предлага достатъчно големи плоски камъни и растения с плоски листа.
Женската снася до 500 яйца върху предварително почистен камък или листо. След това родителите ревностно пазят яйцата, които се излюпват след 3 – 5 дни. Щом това стане, двойката ги премества в предварително изкопана ямка в грунда. Малките могат да бъдат захранени с новоизлюпена артемия или подходяща суха храна за новоизлюпени рибки. Родителите се грижат за малките доста дълго след излюпването. Някои акваристи се оплакват от загуба на голям процент от люпилата, но това обикновено се дължи на липса на храна или на липса на място в развъдния аквариум.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар