Dimidiochromis compressiceps
Димидиохромис компресицепсЛатинско име Dimidiochromis compressiceps
Популярно име Димидиохромис компресицепс
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка - междинна зона
Приблизителен размер 25 см
Минимален размер на аквариума 100 см / 450 л
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1908

Синоними

Cyrtocara compressiceps, Paratilapia compressiceps, Halplochromis compressiceps.

Описание

Dimidiochromis compressiceps е едър хищник, обитаващ откритите води на езерото Малави в Африка. На дължина достига 25 см, а специфичната много силно странично сплескана форма на тялото е негова отличителна черта и е дала името на вида. Тялото и главата са издължени, а долната челюст е голяма (почти 1/3 от дължината на тялото) и издадена напред. Основният цвят при женските (снимка 2) и младите риби е сребрист, а при зрелите мъжки – металиково син (снимки 1 и 3). По протежение на страничната линия преминава тъмна ивица, а при развитите мъжки по перките може да има черни и червени ивици и кантове.
Оцветяването варира в зависимост от географския произход – съществуват албиносна и „златна” разновидности, както и разновидност с петниста окраска.
Освен описаните по-горе разлики, женската е и по-дребна от мъжкия.

Разпространение

Dimidiochromis compressiceps са широко разпространени в езерото Малави, срещат се също така и в горното течение на река Шайър, както и в езерото Малобе.

Хранене

Dimidiochromis compressiceps е хищен вид. В естествената си среда се храни с риба, която лови по доста интересен начин. Застава вертикално с главата надолу, а тясното му тяло пречи на жертвите да го видят навреме, защото погледнат откъм гърба или корема е много труден за забелязване. В състояние е да стои и да дебне по този начин доста дълго време. Когато жертвата се приближи достатъчно, Dimidiochromis compressiceps отваря широко огромната си уста и я налапва на една хапка. Понякога могат да прояви и жестокост – да ухапе и разтърси жертвата, а след това да я остави да умре.
В аквариумни условия можете да ги храните с дребни рибки, нарязано рибно филе, но ще приемат също и замразена и суха храна, включително и на растителна основа.

Отглеждане

Агресивността при този вид варира много – някои екземпляри са силно агресивни спрямо всички останали риби, а други – доста по-спокойни. При отглеждане в аквариум не бива да се забравя хищния им нрав - в състояние са да погълнат наведнъж риби с размер до половината от своя собствен! Затова трябва да се отглеждат само заедно с подходящи по размер риби. При липса на достатъчно храна нападат очите на останалите риби, откъдето идва и популярното в англоезичните страни название на вида (Malawi eyebiter).
Поради размера им е добре да се отглеждат в аквариуми с размер над 450 л, като е препоръчително да им се осигури достатъчно количество валиснерия, сред която да се крият, както и достатъчно свободно място за плуване и укрития от камъни - за разлика от повечето от останалите хищни малавийци, този вид има нужда от богато аранжиран аквариум. Поставени в гол аквариум без растителност и укрития, Dimidiochromis compressiceps са под постоянен стрес и често се разболяват. Въпреки това през повечето време стоят в горната част на аквариума.
Извън периода си на размножаване не са териториални.
Почти невъзможно е малки на Dimidiochromis compressiceps или на друг вид да оцелеят в аквариума.

Размножаване

Dimidiochromis compressiceps са устомътещи цихлиди. Заради голямата си уста женските могат да „износят” до 250 малки! Хвърлянето на хайвера протича по типичния за всички африкански устомътещи цихлиди начин. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца (вижте видеото в края). Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им. Dimidiochromis compressiceps носят малките в устата си между 24 и 26 дни.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар