Mastacembelus erythrotaenia
Огнена змиоркаЛатинско име Mastacembelus erythrotaenia
Популярно име Огнена змиорка
Група Други
Семейство Мастакембелиди (Mastacembelidae)
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия - Борнео, Индия, Малайзия, Бирма, Шри Ланка, Тайланд
Приблизителен размер 60 см
Минимален размер на аквариума 400 л
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 15 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Блеекер (Bleeker), 1850

Описание:

Както и останалите членове на семейство Mastacembelidae, така и огнените змиорки всъщност не са истински змиорки. Това са продълговати тропически сладководни рибки с шипчета пред гръбната перка. Обикновено оцветяването е тъмносиво до кафеникаво, с червени и жълти хоризонтални ивици, разширяващи се по тялото гръбната. Опашната и аналната перка са свързани. Главата е остра с издължен, подобен на хобот нос.
В природата размерът им може да надхвърли 120 см, но в аквариум рядко стават по-дълги от 50 см.
Няма изразен полов диморфизъм.

Разпространение

Естествената среда на Mastacembelus erythrotaenia са реки с бавно до средно течение и тинесто дъно. В природата се срещат в голяма част от югоизточна Азия – Борнео, Индия, Малайзия, Бирма, Шри Ланка, Суматра и Тайланд. Това са дънни риби, които прекарват голяма част от времето си заровени в тинята, като понякога от нея стърчи само “хоботът” им.

Хранене

Тези риби са нощни хищници. След успешното аклиматизиране в аквариума имат нужда от храна веднъж или два пъти седмично, като се хранят нощем. Добре приемат суха храна за месоядни риби, торни и земни червеи, скариди, ларви на комари. Може да се дава микс от скариди и говеждо сърце.

Отглеждане

Огнените змиорки не са агресивни. Могат да се отглеждат с по-едри неагресивни риби със сходни изисквания към средата, които няма да ги тормозят. Не е удачно комбинирането им с дребни риби, тъй като те са естественаата плячка за Мастакембелуса. Аквариумът трябва да е достатъчно голям за тази доста едра риба и да има достатъчно скривалища, растения и тунели от камъни, положени върху мек грунд - пясък. Рибката, особено докато е по-малка, се заравя изцяло в грунда, като само главата й се вижда. Аквариумът задължително трябва да е добре затворен с капак.
Важно: обикновено това са мирни риби, но възрастните често проявяват силна агресия към собствения си вид, затова трябва да се отглеждат поединично.

Размножаване

Има случаи на размножаване в аквариумни условия, макар това да се случва много рядко. Необходим е голям аквариум с вода с pH около 7,0 и твърдосто межу 10 и 15°. Температурата трябва да е 27 – 29 °C. Трябва да има достатъчно плаващи растения – огнената змиорка сняся сред тях 800–1200 яйца. Яйцата са прозрачни и са с диаметър около 1 мм. Малките растат бързо и изяждат всичката предложена им храна, затова трябва да се внимава да не се прехранват.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
brilqntin_44@abv.bg 2010-01-29 Такава змиорка от къде мога да си намеря моля: Ето ми абвто ще ви бъда благодарен ако ми дадете информация!!! :) brilqntin_44@abv.bg
2010-07-21 a mogat li da se gledat s drugi golemi ribi ili rakoobrazni
2010-07-21 krasivi jivotinki
Moni 2010-10-17 Между другото, не знам защо ми напомнят за риба нож!В магазин Акваристика имаше една за 100лв!
Ivan.123 2016-08-09 ivan.todorov@gmail.com