Chilatherina bleheri
Чилатерина блехериЛатинско име Chilatherina bleheri
Популярно име Чилатерина блехери
Група Атерини (rainbow fish)
Семейство Меланотении (Melanotaeniidae)
Местообитание, хабитат Западна Папуа, Индонезия
Приблизителен размер 12 см
Минимален размер на аквариума 100 см
Изисквания, температура 18 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 14 °
Изисквания, pH 6,8 - 7,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Алън (Allen), 1985

Описание:

Chilatherina bleheri е една много атрактивна атерина. Тя има преливащи се цветове - зеленкавият цвят в предната част на тялото преминава в пастелни багри на жълтото и червеното в задната част на тялото. Дорсалната и аналната перка са оцветени в същите меки цветове. Долната част на тялото е бяла със серия от избледняващи тъмни вертикални петна. По време на размножителния период челата на мъжките екземпляри сияят в жълто-оранжево. Женските индивиди са сравнително по-бледи в окраската си от самците.

Разпространение

Езерото Холмес и притоците в региона Мемберамо, Западна Папуа.Интерактивна карта на местообитанието.Местоживеене и екология:

Залесените брегове на езерото Холмес и каменистите дъна на притоците му. Езерото Хомес е комплексно, съставено от три взаимно свързани езера, лежащи на 430 метра надморска височина и разположени в планински терен, покрит с джунгли и намиращ се на 290 километра западнo от Джайапура, столицата на западна Папуа. Езерата са разположени в район от 6 - 7 километра. Радиусът на главното езеро от 4,5 километра и максимална ширина от 2 километра.
От езерата изтича малък поток, който се влива в реката Мемберамо. Езерото и околните потоци се обитават от 11 вида риби, включително още един вид Атерини - Melanotaenia maylandi.
Двете дорсални перки са много близко една до друга, като първата е с по-малки размери от втората. Видът достига максимален размер от 12 см., но обикновено рибите са по-малки от 10 см. Самците са по-едри от самките. този вид риби се храни основно с жива храна и в диетата му преобладават насекоми, ларви на насекоми, както и малки ракообразни. Водни алги и паднали загниващи листна също не остават подминати.

Интересно:

Живи екземпляри от този вид са събрани за пръв път през 1982. Когато попаднали на тях, учените решили, че те са просто друг вид окраска на рибката Chilatherina fasciata. През 1985 били описани от Джералд Алън като нов вид и били наименувани в чест на небезизвестния си откривател Хейко Блехер. Chilatherina bleheri била внесена в Австралия за пръв път през 1984 година като неизлюпен хайвер.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар