Hypostomus plecostomus
ХипостомусЛатинско име Hypostomus plecostomus
Популярно име Хипостомус
Група Сомове
Семейство Лорикариди (Loricariidae)
Местообитание, хабитат Централна и Южна Америка
Приблизителен размер до 50 см
Минимален размер на аквариума 300 л
Изисквания, температура 19 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 1 - 30 °
Изисквания, pH 6,2 - 8,2
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Линей (Linnaeus), 1758)

Разпространение

Hypostomus plecostomus се срещат в реки с бързо течение и каменисто дъно в Централна и Южна Америка (вижте картата по-долу).Отглеждане

Докато са малки (до 10 см), тези риби могат да се отглеждат в 50 литров аквариум, след това обаче трябва да се преместят в по-голям. Трябва да разполагат със свободно пространство, както и с укрития от камъни и корени. Имайте предвид, че е нормално да закачат растенията ви. Докато са малки, могат да се отглеждат в група. Веднъж пораснали обаче, започват да защитават територията си и стават агресивни към себеподобните си. Иначе са миролюбиви към другите риби и могат да се гледат в общ аквариум. Подходящи "съквартиранти" за тях са южноамерикански цихлиди, по-големите тетри, харацини, живородки, атерини, трихогастери, колизи и коридораси. Не се колебаят да защитават плячката си от други риби. На видеото по-долу атакуват дори и пирани (вижте видеото).

Хранене

Ядат преди всичко водорасли. В аквариумни условия могат да им се дават зеленчуци (виж снимката по-долу), зелена салата, спанак, както и замразени ракообразни, хирономус и разбира се специализираните таблетки за дънни риби.Размножаване

За съжаление в аквариумни условия размножаването им е невъзможно. Полов диморфизъм липсва напълно. Във фермите в Азия успяват да ги развъдят във външни езера. Изискват водоем от поне 3000 литра, както и дълбоко пясъчно дъно. Там изкопават дълбоки дупки и женската снася около 300 яйца, за които се грижи мъжкият.

Интересно

Тези риби са много дълголетни. Ако се гледат в добри условия, без проблем доживяват 15 годишна възраст. Изключително издръжливи са.
Имат способността да складират в тялото си кислород и да живеят при почти всякакви параметри на водата. Има над 120 вида Хипостомуси, които се продават като Hypostomus plecostomus.
При пренасяне имайте предвид, че могат да скъсат найлонова торбичка с предните си изпъкнали зъби, затова ги транспортирайте в по-солидна опаковка.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
тедок 2010-04-19 много ми харесват хипостомусите !
жасо3838 2010-10-09 Може ли да попитам нещо... имам един анцитрус мисля, но след като видях този материал вече се позамислих дали наистина е анцитрус. Как мога да разбера със сигурност?
Stoqn Todorov 2011-01-15 а при мен снесоха яйца в едно укритие ,вече трети ден едната го пази и вентилира,а аз не знам какво да правя. ако някой знае dr_todorovi@mail.bg
masoko 2012-03-06 И моят хипостомус е много ревнив. Вижте какво става ако дам малко повече храна и се събере на дъното. http://www.youtube.com/watch?v=XlpcmSoVo9E&list=UUgFE2ZdGgBK9Ioi5zvzFfiA&index=3&feature=plcp
iozata 2012-08-15 твоят по-скоро е http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=368
www.spirit 2014-10-04 Днес си взех 2 с различни окраски, уникални са !