Caridinacantonensis sp. "Golden Bee"
Златна пчелна скаридаЛатинско име Caridinacantonensis sp. "Golden Bee"
Популярно име Златна пчелна скарида
Група Сладководни скариди
Семейство Атииди (Atyidae)
Местообитание, хабитат Япония
Приблизителен размер 3,5 см
Минимален размер на аквариума 60 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 7 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Описание

Златната пчелна скарида е доста интересен вид. Някои я наричат "златна кристална червена скарида", "снежно бяла червена скарида" или "бяла кристална червена”. Няма сигурни сведения относно историята на вида. Изказват се предположения, че това е селективно създаден хибрид между Червена кристална и Оранжева пчелна скариди. И двете произхождат от Япония. При отглеждане в общ аквариум могат да се кръстосат помежду си.
Точно както и червената кристална, тази скарида обича мека кисела вода, която трябва да се поддържа чиста. Температурата трябва да е по-ниска от 27 °C, pH трябва да е в интервал от 6,2 до 6,8, a твърдостта на водата - между 4 и 6°. Разликата в оцветяването на Червената кристална и на Златната пчелна скариди е в червеното, което при пчелните липсва. Често се случва скаридите от магазина да са ненаситено бели, но цветът не е фактор, определящ здравето при покупка. Ако се постигнат оптималните условия за отглеждане в аквариума, те ще добият много интензивен бял цвят.
Уникалното при този вид скариди е оцветяването на плътта под обвивката. Комбинацията между наситената бяла обвивка и характерната златна окраска на плътта води до леки златисти отблясъци. За най-добри екземпляри се приемат тези с най-наситен бял цвят.

Хранене

Тези скариди са растителноядни – освен водораслите, които сами си намират, можете да им давате попарени салати, растителна храна на таблетки и други. По принцип не използват растенията в аквариума за храна. Ако в аквариума се случи да има умряла рибка, то тя също ще бъде изядена.
Най-добре е да се хранят веднъж дневно. Дава се толкова, колкото могат да изядат за максимум 3 часа. Не е добре да се прехранват. Прехранването е честа причина за смъртност и влошаване на качеството на водата. В природата те не получават храна постоянно, затова е добре да се правят паузи от по ден-два, през които скаридите да стоят гладни, за да се прочистят.

Размножаване

То е точно като това на червената кристална скарида. Бременната женска носи кафяви яйца. Колкото по-чиста е водата и колкото по-точно се спазват водните параметри, толкова повече малки ще има. Трябва да се знае, че видът може да се кръстоса с гореспоменатата червена кристална скарида. Някои хора ги кръстосват, като се надяват, че ще получат индивиди от висока класа.
Бебетата са оцветени точно като родителите. Колкото са по-големи, толкова по-наситено е бялото.
Определянето на пола е много трудно, докато скаридите са още малки. Възрастната женска се разпознава по размера (по-голяма е от мъжкия), по извитата подкоремна област и по седлото. Това обаче се вижда много трудно от неспециалисти.

ВАЖНО!

Както всички безгръбначни, така и Caridina cantonensis sp. "Golden Bee" е силно чувствителна към всякакви химикали, добавяни по една или друга причина в аквариума. Съдържанието на мед в препаратите, които се добавят при лечение на рибите или при борба с водораслите, може да е пагубно за тези обитатели.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар