Sciaenochromis fryeri
Електриково син хапЛатинско име Sciaenochromis fryeri
Популярно име Електриково син хап
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка - крайбрежни води
Приблизителен размер мъжки 15 см, женски 10 см
Минимален размер на аквариума 300 л / 120 см
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Кьонингс (Konings), 1993Описание

Sciaenochromis fryeri са изключително красиви риби. Мъжките са електриково сини с вертикални по-тъмни ивици. Ивиците са по-ясно изразени при стрес и агресивност. Женските са кафеникави или сребристи. Тялото е странично сплескано и високо.
Продължителността на живота им е до 10 години. Разликата между различните популации е основно в гръбния плавник, като при някои от разновидностите има бяла ивица. Различава се и оцветяването на аналния плавник при мъжките. То варира от червено до златисто жълто.
На размер мъжките достигат до 20 см, а женските – до 15.
Интересно е да се отбележи, че някои разновидности достигат не повече от 12 см в природата, докато в добри аквариумни условия порастват значително повече.

Разпространение

Sciaenochromis fryeri обитават езерото Малави, Източна Африка. Срещат се в близост до скалистите брегове, обитавани от риби от групата М’буна, където се хранят с отлъчили се малки и подрастващи рибки.
Основните разновидности са от районите на нос Маклиър, от Чевере, залива Чиофу, о-в Чизумули, Чуанга, о-в Ликома, Лумбауло, Лупингу, Магуна, о-в Малери (наричана още айсберг), о-в Мбенджи, Нтекете, рифа Таиван.

Хранене

Хранете с качествена храна на люспи, както и с гранули за цихлиди. Може да разнообразявате храната с нарязани скариди и дребни ракообразни. Внимавайте да не прехранвате рибките, защото са предразположени към чревни инфекции.

Отглеждане

Sciaenochromis fryeri е умерено агресивна риба. Хищна е и ще изяде всяка друга рибка, достатъчно малка, за да бъде погълната. Минималният размер на аквариума е 300 л, като препоръчителната дължина е поне 120 см. Препоръчва се отглеждане на един мъжки с 3 или 4 женски, за да се намали агресията към женската рибка. Мъжките са агресивни един към друг. Те могат да се отглеждат с други хаплохромиси и с възрастни М’буна. Не е добре да се отглеждат с аулонокари , тъй като мъжкият Sciaenochromis fryeri ще убие мъжките аулонокари и ще се хибридизира с женските. Добре е дъното на аквариума да покрито с пясък, като в аквариума има достатъчно скални укрития. Чистотата на водата е важна за този вид, затова седмичните смени на 30%- 40% от водата и отличната филтрация са задължителни.

Размножаване

Sciaenochromis fryeri са устомътещи цихлиди. Мъжкият изкопава ямка в пясъка в близост до скали, в която женската полага едно по едно яйцата. Самецът ги опложда, а след това женската ги пази в устата си между 21 и 28 дни. Новородените се захранват с новоизлюпена артемия или стрита храна на люспи.

ВАЖНО!

Sciaenochromis fryeri често се бъркат с друг вид от същия род - Sciaenochromis ahli. Основната визуална разлика между двата вида е в профила на главата – при ahli той е плавен, докато fryeri има ясно изразена гърбица (“римски нос”).

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар