Altolamprologus compressiceps
Алтолампрологус компресицепсЛатинско име Altolamprologus compressiceps
Популярно име Алтолампрологус компресицепс
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Тананайка, Африка
Приблизителен размер 14 - 15 см
Минимален размер на аквариума 80 л
Изисквания, температура 23 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1898

Описание

Тялото на Altolamprologus compressiceps е силно странично сплескано и високо, откъдето идва и името на вида. Главата е със специфична полегата форма, а устата е много голяма и е разположена е в долната част на главата.
На външен вид много прилича на Altolamprologus calvus, но има по-високо тяло и по-къса глава. Основният цвят на тялото може да варира според географската разновидност, но обикновено е жълт до кафяв. Тялото и главата са пресечени от няколко тъмни ивици. Перките, както и цялото тяло, са изпъстрени със светли точици.
На размер рибките достигат 14 - 15 см.
Зрелите мъжки имат по-издължени перки и по-високо тяло от женските, като често точките в задната част на тялото са по-ясни.
Продължителността им на живот може да е над 10 години.

Разпространение

Среща се в крайбрежните райони на ез. Танганайка, източна Африка. Някои от основните разновидности са:
  1. Черна – Среща се повсеместно в езерото. Цялото тяло е черно.
  2. Черна перлена – Среща се на източния бряг между Кипили и нос Мпимбве. Тялото е черно и е изпъстрено с бели точки. Често се бърка с A. calvus
  3. Оранжева – Оранжево тяло с кафяви ивици (снимка 1). Среща се в района на нос Чайтика.
  4. Червеноплавна черна – Тялото е черно, плавниците – червени (снимка 3). Среща се в Бурунди.
  5. Червеноплавна оранжева или златна - Тялото е оранжево до златисто, плавниците – оранжеви до червени (снимка 2). Среща се в най-северните и най-южните райони на езерото.
  6. Златна глава - Тялото е тъмнокафяво или черно, главата – жълта. Среща се около границата между Замбия и Танзания.


Хранене

Altolamprologus compressiceps е хищник, специализиран в измъкването на млади цихлиди и безгръбначни от цепнатините между скалите и купчините камъни. Силно страничнокопмпресираното тяло не само ги прави по-трудно забележими, но освен това им позволява да се пъхат в тесни дупки и да извиват тялото си под много остър ъгъл, ако това се налага. Поради начина им на хранене млади и дребни рибки (като например обитатели на черупки) не бива да се отглеждат заедно с тях, защото лесно ще станат приятна закуска за Altolamprologus calvus.
В аквариумни условия ядат с охота суха, гранулирана и замразена храна, но рибите имат ясно изразени предпочитания по отношение на живата храна.

Отглеждане

Подходящи са за общ биотопен танганийски аквариум, в който няма дребни рибки. Практически не проявяват агресия спрямо други видове, а в същото време могат да се грижат за себе си и здравите им остри люспи им осигуряват добра защита. Случва се когато бъдат нападнати, да извиват тялото си, така че люспите им да щръкнат, като това може да нарани рибата, която се опитва да ги захапе.

Altolamprologus compressiceps не са териториални рибки. Аквариумът за тях трябва да е аранжиран с камъни, а дъното да е покрито с пясък. Не вредят на растенията.
Както и останалите алтолампрологуси, не образуват групи или постоянни двойки, но спокойно могат да се гледат по няколко в един аквариум. Все пак е най-добре да се отглеждат по двойки.

Размножаване

Всички алтолампрологуси полагат хайвера си върху някаква повърхност. В аквариум това обикновено става в пещера, черупка от охлюв или саксийка, която женската подбира така, че тя да може да влезе вътре, но не и мъжкият. Поради това самецът освобождава спермата си пред входа на укритието. След това и двамата родители проветряват яйцата с перки. Броят на яйцата може да достигне 200. Ако са в добро състояние, женските могат да снасят на всеки 25 – 35 дни.
Малките се излюпват след около седмица, а започват да плуват самостоятелно след още 2 - 3 дни. Не е лошо малко преди излюпването да отделите саксийката, в която са яйцата, заедно с женската в друг аквариум.
След като яйчните им сакчета изчезнат, можете да захраните малките с инфузория.
Растат изключително бавно – необходими са им шест - седем месеца, за да достигнат размер около 4 см.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
валери Дончев 2015-12-08 много е красива.