Hemichromis lifalili
Хемихромис лифалилиЛатинско име Hemichromis lifalili
Популярно име Хемихромис лифалили
Група Цихлиди - други
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Западна Африка - Конго
Приблизителен размер 10 см
Минимален размер на аквариума 70 л
Изисквания, температура 23 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 15 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Лоизел (Loiselle), 1979Описание

Тялото е странично сплескано. Основният цвят е оранжев до червен, като тялото и главата са изпъстрени със сребристи до светло сини точки. Върху хрилното капаче има черно петно. Опашката е симетрична и заоблена, а перките са в цвета на тялото.
Hemichromis lifalili често е бъркан с Hemichromis bimaculatus. Най-лесно видимата разлика между двата вида е това, че при lifalili липсва второто черно петно в средата на тялото.

Рибките достигат 10 см дължина.

Разпространение

Обитава езера, напоителни канали и малки реки с бавно течение в югоизточната и южната част на Конго в западна Африка. Обикновено водите, в които живее, са богати на кислород.

Поведение и отглеждане

Hemichromis lifalili са териториални рибки, които стават много агресивни, докато се размножават, но в останалото време са сравнително спокойни. Подходящи за съжителство с тях са например едрите алестииди като конгоанската тетра, сомовете от рода Synodontis, също така някои лорикарии, а в по-голям аквариум и други западноафрикански цихлиди – тези от рода Pelvicachromis например.
Най-добре е да се отглеждат по двойки, които обаче не се формират, като направо се вземат две възрастни риби. Това обикновено води до смърт на по-слабата. По-добрият подход е да се купят група от малки рибки и да им се даде възможност сами да образуват двойка.
Осигурете им достатъчно голям аквариум с много укрития (корени, камъни). Можете да използвате също така и глинени саксийки, както и гъсто засадени с растения райони. Тези рибки често ровят в грунда, затова е добре растенията да са здраво вкоренени или засадени в самостоятелни саксийки. Водата в аквариума трябва да е богата на кислород.

Хранене

В природата Hemichromis lifalili са основно хищници, но в аквариумни условия не са претенциозни. Ако искате да видите цветовете им в пълния им блясък, давайте повече жива храна. Осигурете им и достатъчно количество храна на растителна основа (спирулина, бланширан спанак), защото в естествената си среда те си набавят растителна маса от съдържанието на стомасите на безгръбначните, които формират голямата част от диетата им.

Размножаване

Развъждането не е трудно, ако разполагате с двойка. За формирането на такава вземете 5-6 малки рибки и се заредете с търпение.
Условията, при които се образуват двойки, са същите като за отглеждане на вида. Само добавете няколко по-големи камъка. Водата трябва да е мека и леко кисела (pH между 6,5 и 7,0) с температура между 24 и 28 °C. Когато видите, че двойка риби се отделя за постоянно от другите рибки, преместете останалите, защото двойката ще ги убие доста бързо.
Hemichromis lifalili са моногамни и образуваната двойка е за цял живот (снимка 2). За да стимулирате размножаването, хранете ги с разнообразна храна, като наблегнете на живата.
Когато двойката е готова, цветовете и на двете рибки ще станат много по-ярки. Ако в този момент в аквариума има други рибки, преместете ги или рискувате да ги загубите. Непосредствено преди размножаване двойката ще е толкова агресивна, че ще си позволява да напада дори ръцете ви.
За размножаване те ще си изберат плосък камък, обикновено такъв с лек наклон, външната стена на саксийка или дори стъклото на аквариума. Ще почистят мястото обстойно, а след това мъжкият ще започне да преследва настойчиво женската. Наблюдавайте ги, защото тя може да бъде гонена до смърт, ако още не е готова да отвърне на “нежностите” му.
Самото хвърляне на хайвера става по начин, подобен на този при много други цихлиди – женската снася ред яйца, като се отмества, за да може мъжкият да ги оплоди, след което повтаря всичко отново. По този начин могат да бъдат снесени и оплодени до 400 яйца. Те се излюпват в рамките на 48 часа, като през това време мъжкият ще пази територията, докато женската ще стои при самите яйца. Освен това двойката ще изкопае няколко плитки ямки около мястото на яйцата.
След като малките се излюпят, майката веднага ще ги премести в една от тези ямки. Това местене ще се повтори още няколко пъти, всеки път в различна ямка, докато малките не започнат да плуват сами, което обикновено става между 24 и 72 часа по-късно. В този момент можете да ги захраните с големи количества новоизлюпена артемия.
Родителите се грижат за малките около месец, след което поколението трябва да бъде преместено.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
АКВАМАНИЯК 2012-04-12 Мога ли да ги гледам с коридораси?
raiko 2012-04-12 Могат ли да се гледат с лабиринтови? Благодаря!