Aristochromis christyi
Аристохромис кристи, малавийски ястребЛатинско име Aristochromis christyi
Популярно име Аристохромис кристи, малавийски ястреб
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка - междинна зона
Приблизителен размер 30 см
Минимален размер на аквариума 180 см / 500 л
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Тревавас (Trewavas), 1935

Описание

Aristochromis christyi е едър хищник, обитаващ зоната между скалистото крайбрежие и откритите води в ез. Малави в Африка. На дължина достига над 30 см, а тялото му е много силно странично сплескано (снимка 2). Тялото и главата са издължени. Специфична е малката гърбица в предната част на главата – същински “римски" или “аристократичен нос", която е дала името на рода.
Основният цвят при женските (снимка 3) и младите риби е сребрист, а при зрелите мъжки главата е металиково синя, а задната част на тялото е оранжева (снимка 1). Над страничната линия преминава тъмна ивица, която достига до опашната перка..
При някои разновидности мъжките имат изцяло светлосиньо тяло, като само опашката и аналната перка са оранжеви.

Разпространение

Aristochromis christyi се срещат по цялото крайбрежие на езерото Малави, но са сравнително редки. Обитават зоната между скалите и покритото с пясък дъно на дълбочина от 2 до 10 метра.

Хранене

Aristochromis christyi е хищен вид. В естествената си среда се храни предимно с рибки от групата М’буна с размер между 3 и 8 см, които хваща между скалите, сред които те живеят. Начинът му на лов е доста интересен – приближава се до жертвата си бавно, обърнат странично, като я фокусират само с едното око. След това с рязка извивка на тялото се обръщат и налапват набелязаната жертва с учудващо голямата си уста.В аквариумни условия можете да ги храните с дребни рибки, нарязано рибно филе, но ще приемат също и замразена и суха храна, включително и на растителна основа.

Отглеждане

Aristochromis christyi е едър и агресивен хищник. Затова му е необходим достатъчно голям и просторен аквариум, дълъг поне 1,8 м и с дъно, покрито с пясък и достатъчно укрития от камъни и скали.
При подбора на риби, които да съжителстват с тях, не трябва да забравяте за способността на аристохромисите да отварят много широко устата си – в състояние са да погълнат риба с дължина повече от една трета от тяхната собствена! Подходящи са други едри малавийски хищници - Dimidiochromis compressiceps, Nimbochromis livingstonii и други.
Поради хищния нрав на вида е почти невъзможно малки на Aristochromis christyi или на друг вид да оцелеят в аквариума.
Като повечето малавийски цихлиди, аристохромисите се чувстват най-добре в група. Препоръчително е тя да е съставена от един-двама мъжки и поне по три женски за всеки самец.

Размножаване

Aristochromis christyi са устомътещи цихлиди. Хвърлянето на хайвера протича по типичния за всички африкански устомътещи цихлиди начин. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца (вижте видеото в края). Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар