Pseudotropheus elongatus
Псевдотрофеус елонгатусЛатинско име Pseudotropheus elongatus
Популярно име Псевдотрофеус елонгатус
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка - крайбрежна скалиста зона
Приблизителен размер мъжки - 14 см, женски - 10 см
Минимален размер на аквариума 300 л
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 15 °
Изисквания, pH 7,8 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Фрайър (Fryer), 1956

Синоними

Nanochromis gabonicus, Parananochromis brevirostris, Parananochromis ornatus, Paranaochromis axelrodi, Pelmatochromis caudifasciatus, Pelmatochromis longirostris

Описание

Както личи и от името, Pseudotropheus elongatus има издължено и сравнително ниско тяло. Рибките има малка гърбица на челото, като и по две хоризонтални черти. В горната част на главата.
Като основна окраска мъжките елонгатусите биват два типа – първият е с черно тяло и 8 вертикални тъмносини ленти. Вторят е с индигово синьо тяло с 6 – 12 вертикални черни ивици. При повечето разновидности перките са черни.
Мъжките са по-едри, с по-ярко оцветяване и имат специфичните "яйчени" петна по аналната перка. Женските са с кафеникаво до сиво оцветяване (снимка 3).
Продължителността на живот достига 7 – 10 години.

Разпространение

Pseudotropheus elongatus принадлежи към групата М'буна и обитава крайбрежните скалисти райони на ез. Малави в Африка (снимка 2).
Pseudotropheus elongatus се среща на много места в езерото и има безброй разновидности. Много от тях са добри "кандидати" за скорошно отделяне в самостоятелни видове, но засега все още се числят към елонгатус. Ето някои от разновидностите:

Pseudotropheus sp. "Elongatus Aggressive"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Bee"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Boadzulu"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Chailosi"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Chewere"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Chisumulu"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Chitimba"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Greenback"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Linganjala"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Masimbwe"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Mbako"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Mbenji Brown"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Mdoka"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Metangula"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Mpanga"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Namalenje"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Ndumbi"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Ngkuyo"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Ornatus"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Ruarwe"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Slab"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Taiwan"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Usisya"

Pseudotropheus sp. "Elongatus Yellowtail"Поведение

Това е един от най-териториалните и агресивни видове М’буна. По това съперничат дори на някои видове от родовете меланохромис (Melanochromis) и петропилапия (Petrotilapia).
Въпреки скромните си размери, елонгатусите имат изисквания към територията, която защитават. Това е вид, който може да бъде хипердоминантен в аквариума.
Видът има също така и силно изразена вътревидова агресия, като е препоръчително да се отглежда в група от най-малко 5-6, като съотношението мъжки / женски трябва да е поне 1:3 в полза на женските индивиди.


Хранене

В естествената си среда се храни предимно с алги, които остъргва от скалите. В аквариумни условия е препоръчително диетата да е предимно растителна - елонгатус е вид, предразположен към стомашно-чревни заболявания и диета, включваща голямо количество животински белтъчини, е един от отключващите фактори.

Отглеждане

Видът е типичен представител на групата М’буна от езерото Малави. Задължителни са пясъчното дъно, многото камъни, скали и укрития. Аквариумът трябва да бъде поне 130 см на дължина поради агресията на вида. Можете да ги гледате заедно с други М’буна, малки хаплохромиси и сомове от рода Synodontis .
Отличната филтрация и седмични смени на около 50-60% вода са задължителни.
Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли в аквариума, които рибките остъргват от камъните и стъклата.

Размножаване

Размножават се по типичния за всички устомътещи африкански цихлиди начин. Женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си. По време на снасянето мъжкият поднася аналната си перка пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц (виж видеото в края). Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар