Caridina sp. "Cardinal"
Скарида кардиналЛатинско име Caridina sp. "Cardinal"
Популярно име Скарида кардинал
Група Сладководни скариди
Семейство Атииди (Atyidae)
Местообитание, хабитат остров Сулавеси, Индонезия
Приблизителен размер 2 - 2,5 см
Минимален размер на аквариума 60 л
Изисквания, температура 26 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 7 - 10 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Зицлер (Zitzler), 2006

Описание

Сравнително нова за акваристиката, скаридата кардинал бързо става една от най-търсените скариди. Тя е с цвят на тъмни рози или светло червена окраска с бели точки по цялото тяло. Много прилича на соленоводната Lysmata debelius (показана е на снимка по-долу).


Разпространение

Скаридата кардинал е открита в езерото Матано, което е едно от петте езера на древния комплекс Малили на остров Сулавеси в Индонезия със средна дълбочина от 37 метра.
По-късно е намирана и в още няколко езера на острова.


Отглеждане

Както всички останали сулавески видове, тази скарида предпочита вода с по-висока температура и отлична хигиена.
Това е едновременно срамежлив и общителен вид скарида. До голяма степен това се дължи на естественото й местообитание, където е принудена да се крие от хищниците само около камъните и оголените корени на дърветата. Живата растителност е силно ограничена, а преобладава скалистото пясъчно дъно. В тази връзка най-удачното растение за биотопен акварим с тези скариди е Елеохарис ацикуларис (Eleocharis acicularis), а наличието и на сулавески охлюви ще придаде съвсем завършен облик.

Хранене

Консумират всякаква растителна храна. Като добавка към постоянното хранене с водорасли в аквариума, могат да се дават всякакви растителни люспи и таблетки, но само веднъж дневно. Храната трябва да е достатъчна за 2 -3 часа. Поне един ден седмично не бива да им се дава никаква храна. Сухите листа от дъб и бук ще се впишат отлично в диетата на скаридите.

Размножаване

Размножава се сравнително лесно. Не се нуждае от солена вода за процеса. Женските носят яйцата до тяхното излюпване. Ларвен стадий липсва. Обикновено яйцата са около 20 на брой. Те се излюпват след 20-30 дни. Малките се оцветяват като възрастни незабавно след излюпването.

ВАЖНО!

Както всички безгръбначни, така и Caridina sp. "Cardinal" е силно чувствителна към всякакви химикали, добавяни по една или друга причина в аквариума. Съдържанието на мед в препаратите, които се добавят при лечение на рибите или при борба с водораслите, може да е пагубно за тези обитатели.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар