Melanotaenia lacustris
Меланотениа лакустрисЛатинско име Melanotaenia lacustris
Популярно име Меланотениа лакустрис
Група Атерини (rainbow fish)
Семейство Меланотении (Melanotaeniidae)
Местообитание, хабитат Ез. Кутубу в Папуа Нова Гвинея:
Приблизителен размер До 13 см
Минимален размер на аквариума 120 см
Изисквания, температура 21 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 18 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Мънро (Munro), 1964

Описание

В зависимост от условията на водата, средата в аквариума и диетата, Меланотения лакустрис може да има различни цветове и багри – от кобалтово синьо през стоманено синьо и аквамарин до тъмни и светли нюанси на тюркоазеното. Когато са готови за разплод, цветът на задната част на главата се променя в светло оранжев или златист.

История

Срещат се само в Езерото Кутубу и реката Соро, която е единственият речен канал, изтичащ от езерото. Река Соро се влива от своя страна в речната система Кероки. В края на 1983 г. Джералд Алън, Джон Паска и Бари Кроуфод улавят около 40 живи екземпляра. За съжаление само 4 рибки (една мъжка и 3 женски) оцеляват по време на пътуването до Австралия. Седмици след пристигането си в Мелбърн, единствената мъжка рибка се заразява и умира. Рибното хоби трябва да чака още 3 години, докато Хейко Блехер успява да улови нови живи екземпляри. Той се завръща отново през 1988 г. заедно с Джералд Алън и още веднъж успява да донесе живи екземпляри. В езерото са отчетени следните условия: температура на водата от 21 дo 25 °C и pH между 8,5 и 9,0.

Местоживеене и екология

Езерото Кубуту е красиво езеро с кристално чиста вода и е разположено на 40 километра от Менди, главен град на южната високопланинска провинция в централна Папуа Нова Гвинея. Езерото Кутубу е формирано от отломки и прах в следствие на вулканичната дейност, които блокирали долината. То е второто по големина езеро в Папуа Нова Гвинея. Дължината му е около 19 км., а ширината - 4 км в най-широката му част. Максимална му дълбочина е 70 м. Сравнително чисто е в сравнение с останалите вътрешни езера в Папуа. Езерото има основна роля в екосистемата в района на река Кикори. Повечето видове в езерото са ендемични (10 от общо 14 вида риби се срещат само в Река Кикори и в самото езеро), като в това отношение Кубуту е единствено по рода си в целия регион, включващ Нова Гвинея и Австралийския. Водосборната система на река Кикори е разположена сред джунглата и освен с големия брой ендимични видове риби, е специфична и с уникална за региона фауна.

Интерактивна карта на местообитанието.

Меланотения лакустрис достига максимален размер от 12 см., но често са по-малки от 10 см. Мъжките са по-ярко оцветени, по-едри и с ширина на тялото 4 - 5 см., са много по-широки от женските. Когато хвърлят хайвер ,женските индивиди снасят средно между 100 и 200 яйца, коит се прикрепят към растителността. Излюпването настъпва след около 6 - 10 дни в зависимост от температурата.

Интереснo

Австралийският патрулен полицай Т. Терел за пръв път улавя екземпляри в езерото Кутубу още през 1955 г. Той изпраща запазени екземпляри до австралийския ихтиолог Ян Мунро, който през 1964 г. ги описва като Melanotaenia lacustris. По онова време Ян Мунро (1919-1994) работи с CSIRO (Дивизията за Рибни Проучвания) и е водещ специалист в идентификацията и класификацията на австралийски и новогвинейски атерини. Той не е само виден ихтиолог, но и сериозен акварист и отглежда много новогвинейски и австралийски видове. През 60-те години на миналия век той отглежда новогвинейските атерини Melanotaenia papuae, Melanotaenia sexlineata и Melanotaenia goldiei. По това време видовете Melanotaenia papuae и Melanotaenia sexlineata все още не са научно описани. По-късно, през 1967 г., той публикува проучванията си за тях в „The Fishes of New Guinea”.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар