Paretroplus maculatus
Паретроплус макулатус, дамба мипентинаЛатинско име Paretroplus maculatus
Популярно име Паретроплус макулатус, дамба мипентина
Група Цихлиди - други
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат о-в Мадагаскар, р. Бетиспока, р. Махаджамба
Приблизителен размер 14 см
Минимален размер на аквариума 300 л
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 6 - 17 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Кийнър и Мауге (Kiener, Mauge), 1966

Описание

Тялото е странично сплескано и с висок профил. Опашката е голяма и с остри краища, поръбена с червено, а гръбната и аналната перки са малки, леко издължени назад, заоблени и също с червен ръб в задната си част. Устата е малка, а главата – заоблена..
Тялото е бежово до сребристо, като в средата има голяма черна точка, понякога зад нея има една или две по-малки, които могат да се слеят и в общо тъмно петно. По главата могат също да се видят червени нюанси.
На размер Paretroplus maculatus достигат до около 14 см.
Няма изразен полов диморфизъм.


Разпространение

Видът е ендемичен за о-в Мадагаскар. Среща се в басейните на реките Бетиспока и Махаджамба в западната част на острова. През последните години се наблюдава рязък спад на популацията заради риболов, внесени от вън конкурентни видове и унищожаване на хабитата. Заради малката площ, на която се среща (около 100 км в диаметър), фрагментирания хабитат и все по-малкия брой възрастни индивиди, видът се смята за критично застрашен от изчезване.

Хранене

В аквариумни условия приемат жива и замразена храна – хирономус, накълцани земни червеи, тубифекс и други. Ядат също и някои видове сухи храни. Добре е диетата им да е балансирана също така и с достатъчно количество храна с растителен произход.
В природата освен растителна храна и дребни червеи и ракообразни, ядат също така и охлюви.

Отглеждане

Когато се отглеждат на тясно, Paretroplus maculatus стават много агресивни. Затова трябва да се отглеждат в най-малко 300-350 литров аквариум, като за успешното им размножаване е нужен дори по-голям обем. Дъното може да е покрито с пясък или дребен грунд. Аквариумът трябва да е аранжиран с корени и камъни и да предлага много укрития.
Ако се отглеждат в група от повече от 6 екземпляра и имат достатъчно място и укрития на разположение, тези рибки са миролюбиви както по отношение на себеподобните си, така и спрямо останалите риби в аквариума.

Размножаване

За да се образува двойка, Препоръчва се да се закупи група от млади риби, които да се оставят по естествен път да формират двойки. Достигат полова зрелост едва на 2-3 годишна възраст.
Преди размножаване двойката ще почисти няколко различни места – повърхността на глинена саксийка, плосък камък или корен. На едно от тези места ще бъде снесен хайверът, който след това ще бъде охраняван и от двамата родители.
Малките се излюпват след 4-5 дни и след като започнат да плуват самостоятелно, могат да бъдат захранени с новоизлюпена артемия.

Интересно

Paretroplus maculatus често е бъркан с друг вид от същия род - Paretroplus menarambo. Според някои автори Paretroplus menarambo е само географска разновидност на Paretroplus maculatus.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар