Puntius (Barbus) everetti
Барбус клоунЛатинско име Puntius (Barbus) everetti
Популярно име Барбус клоун
Група Барбуси
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия - Борнео, Малайзия, Индонезия
Приблизителен размер 15 см
Минимален размер на аквариума 120 см / 110 л
Изисквания, температура 24 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 10 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1894Отглеждане

Тези риби нямат някакви особени предпочитания по отношение на декорирането на аквариума. В природата живеят в реки и потоци както със силно, така и със слабо течение. Декорацията може да е оскъдна и разхвърляна.

Ако използвате ситен, тъмен грунд и приглушено осветление, тези барбуси ще покажат най-хубавото от окраската си.
Понякога пощипват листата на по-нежните растения, затова изберете такива с по-твърди листа, като криптокорини, микрозорум или бързорастящи растения. Половият диморфизъм е слабо изразен. Все пак женските са по-заоблени и по-големи, а мъжките са по-оцветени.

Хранене

В природата Puntius everetti се хранят с безгръбначни, алги и детрит. В аквариумни условия, както повечето барбуси, са всеядни, нямат претенции и се хранят с повечето видове храна. Разнообразявайте с жива и замразена храна (дафния, артемия).

Размножаване

Puntius everetti са много лесни за размножаване. Пригответе развъден аквариум с много явански мъх или други дребнолистни растения, върху които барбусите да хвърлят хайвера си. Можете да сложите и някаква мрежа на дъното, достатъчно едра, за да паднат яйцата през нея, но родителите да не могат да минат и да изядат хайвера. Водата трябва да е с pH около 7 и с твърдост около 8°. Покачете температурата с 2-3 градуса над тази, при която обикновено гледате тези рибки. Филтър с гъба в единия ъгъл е напълно достатъчен за филтрация. Можете да поставите в развъдния аквариум чифт или няколко двойки едновременно. Осигурете скривалища за женските – мъжките са особено агресивни в тези моменти. Наблюдавайте ги внимателно - ако мъжкият стане прекалено агресивен, отделете женската да си почине в друг аквариум без мъжки риби.
След хвърлянето преместете родителите, за да не изядат хайвера и малките, които се излюпват до 48 часа, а започват да плуват свободно след още 24 часа. Захранват се с инфузория, а след няколко дни могат да приемат новоизлюпена артемия и микрочервеи.

Интересно

В зависимост от географската локация, от която произхождат, Puntius (Barbus)everetti са с различна окраска

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар