Melanotaenia parkinsoni
Меланотения паркинсониЛатинско име Melanotaenia parkinsoni
Популярно име Меланотения паркинсони
Група Атерини (rainbow fish)
Семейство Меланотении (Melanotaeniidae)
Местообитание, хабитат Южните бреговете на източна Папуа Нова Гвинея, река Кемп
Приблизителен размер До 15 см
Минимален размер на аквариума 130 см
Изисквания, температура 22 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 10°
Изисквания, pH 7,5 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Алън (Allen), 1980 Описание

Melanotaenia parkinsoni има сребристо тяло с оранжево-червен гръден кош и тесни оранжеви ленти между всеки ред люспи. Перките на възрастните индивиди са изцяло оранжеви с тъмни ръбове. Зрелите самци обикновено имат петниста, наситено оранжева окраска на задната част от тялото. Женските индивиди са по-бледи в сравнение със самците. При някои мъжки индивиди се развиват в по-голяма степен гръбната и аналата перки. Съществува и друга разновидност на окраската при този вид атерини, при която оранжевото е заменено с наситено жълт цвят. Понякога гореспоменатите петна и ленти могат да се наблюдават по цялото тяло на рибата. Melanotaenia parkinsoni може да достигне максимален размер от 15 см., но най-често са по-малки и достигат 12см.

Разпространение

Melanotaenia parkinsoni бил открит през октомври 1978 г. от Гери Алън по южните бреговете на източна Папуа Нова Гвинея, между река Кемп и залива Милне. Широко разпространени са в целия регион. Гери Алън събрал екземпляри от два малки участъка. Единият бил на остров Кемп Уелш – отдалечен малък остров на около 75 километра югозападно от Порт Моресби, а другият - малък поток, разположен на около 3 километра западно от Алотау в отдалечения източен край на Папуа Нова Гвинея.

Интерактивна карта на местообитанието.

Местоживеене и екология

Повечето от първите уловени екземпляри са намерени в малки пресъхващи потоци, отделени от основните течения на реките. Потоците се намират в тревисти площи, обрасли с растителност от джунглата в непосредствена близост до тесни заливчета или рекички. Температурата на водата и нейното pH, които са отчетени в тези места, възлизат на 27 - 30 °C и 7,6 – 7,8.

Размножаване

При развъждане самката снася между 20 и 50 яйца за период от няколко дни. Хайверът се закача за тънколистни растения или около корените на носещата се по течението растителност. Малките се излюпват след 8 до 10 дни при температура между 24 - 28 °C.

Интересно

Видът е кръстен на Браян Паркинсон, редовен спътник в многобройните експедиции на Алън до Папуа Нова Гвинея.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар