Toxotes sp. Archer fish
Риба стрелец, Арчър фишЛатинско име Toxotes sp. Archer fish
Популярно име Риба стрелец, Арчър фиш
Група Други
Семейство Токсотиди (Toxotidae)
Местообитание, хабитат Австралия, Индия, Югоизточна Азия
Приблизителен размер 5 - 10 см
Минимален размер на аквариума 100 см
Изисквания, температура 25 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 12 °
Изисквания, pH 6,0 - 8,0
Тип вода сладка, бракична, солена
Ниво на трудност средно
Описание:

Рибите от род Toxotes, наричани още риби-стрелци (archer fish), имат дълбоко, странично сплескано тяло. Профилът им е отсечен в права линия от устата до задната перка. На дължина достигат 5-10 см, но видът T. chatareus може да достигне до 40 см. Открити са 6 вида от този род:

Toxotes blythi


Открити от Болингер (Boulenger) през 1892. Срещат се само в Бирма. Не са разпространени в аквариумното хоби.

Toxotes chatareus


Открити от Хамилтън (Hamilton) през 1822. Характерни за него са седемте петна в горната част на тялото. Открит е в Австралия, Нова Гвинея, Индия, Шри Ланка, както на острови и западната част на Тихия океан. Обитава крайбрежните устия на реки, покрити с мангрови корени. В естествената си среда си достига до 40 см. Един от най-разпространените в аквариумното хоби.

Toxotes jaculatrix


Открити от Палас (Pallas) през 1767г. Най-разпространеният вид в аквариумното хоби. Среща се в Северна Австралия, Нова Гвинея, Филипините, Индонезия, Соломоновите острови.

Toxotes microlepis


Открита от Гюнтер (Gunther) през 1860 г. Намира се само в Азия. В Меконг, Чао Прая, Малайския полуостров, Борнео, Суматра. От целия род този вид живее в най-малко солена вода от цялото семейство - намирани са доста навътре в реките.

Toxotes lorentzi


Открити от Вебер (Weber) през 1910 г. Среща се в централна и южна Нова Гвинея, Австралия и Индонезия. Обитава гъсто обрасли тресавища. Сравнително рядко се среща в природата. Оцветен в значително по-тъмни цветове от другите представители на рода. На размер достига до 15 см.

Toxotes oliglepis
Открити са от Блеекер (Bleeker) през 1876 г. Сладководен вид. Среща се единствено в Австралия в националния парк Гейк Горг. Достига до 15 см.

Хранене

Храненето на тези риби в естествената им среда е изключително интересно.
Рибите-стрелци се хранят с насекоми и буболечки. Те дебнат точно под повърхността на водата. Ако забележат плячка, кацнала на клон извън водата, изстрелват водна струя, с която събарят насекомото във водата и там го поглъщат.Те са учудващо точни стрелци. В повечето случай улучват мишената от първия път (виж видеото най-долу). Водната струя може да достигне до височина от 5 метра!
Младите започват да се учат да "стрелят", когато достигнат размер от 2,5 см. В началото не са много точни, но постепенно се поучават от опита си. По време на обучението си ловуват в малки групи. Така е сигурно, че поне един ще улучи целта. Също така често скачат и захапват плячката си във въздухаВ аквариумни условия се приучават да ядат всичко. Задължително трябва да има капак или мрежа. Нивото на водата може да достига до малко над половината от височината на съда, а отгоре да се поставят корени или палудариумни растения (виж снимката по-долу)

Размножаване

За съжаление размножаването им в аквариумни условия е невъзможно. Има данни за изкуствено размножаване във външно езеро и то чрез инжектиране на хормони.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2011-11-23 at the final is so funy :D