Tateurndina ocellicauda
Тетеурндина оцеликаудаЛатинско име Tateurndina ocellicauda
Популярно име Тетеурндина оцеликауда
Група Други
Семейство Елеотриди (Eleotridae)
Местообитание, хабитат Нова Гвинея
Приблизителен размер 4 - 6 см
Минимален размер на аквариума 30 - 40 л
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 6,5 - 7 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Никълс (Nichols), 1862

Местообитание

Югоизточна Нова Гвинея. Вижте снимката по-долу:Описание

Сини на цвят с вертикални червени ивици и с ярко жълти перки. Обитават долните части на аквариума. В основата на опашката им има голяма, черно-синя точка. Половете се различават лесно – мъжките са по-големи, с по-изразена челюстна кост и по-големи перки. Перчат се един на друг подобно на бетите, но много рядко се бият. Женските имат по-изпъкнало и оцветено в жълт оттенък коремче.

Отглеждане

Tateurndina ocellicauda са миролюбиви риби и трябва да се отглеждат с други такива. Подходящи за съжителство с тях са всички видове атерини, кили рибки, трихогастери, колизи, миролюбиви дънни риби, както и сладководни скариди.
Аквариумът за тях трябва да е добре залесен и да има създадени укрития от камъни и корени. В естествената им среда температурата на водата варира между 22 и 26°C, pH е около 7, колкото е и твърдостта на водата.
Чувствителни са към хигиената. Сменяйте 50% от водата седмично.

Хранене

Tateurndina ocellicauda са всеядни и не са претенциозни към храната. Дивоуловените екземпляри понякога в началото отказват да ядат суха храна, но скоро привикват. Ларви на комари, артемия и дафния са от предпочитаните "лакомства" за тях. Редувайте ги с качествена суха храна.

Развъждане

През размножителния период диетата е много важна. Трябва да захранвате допълнително с жива храна.
Когато узреят полово, мъжките си избират подходящо място в аквариума (укритие) и започват да обикалят в кръг около женската, като се перчат и пърхат с перки. В този период показват своята най-хубава окраска, като се мъчат да избутат партньорката си към предварително избраното укритие. Ако женската е готова, тя хвърля хайвера, който мъжкият веднага опложда. После прогонва женската и остава да се грижи за яйцата. Неговите грижи са задължителни в този период, затова не го отделяйте на този етап. Той е много усърден в усилията си да аерира водата около яйцата, като им вее с опашка.
Малките се излюпват след 24-48 часа. Веднага след излюпването бащата спира да се грижи за тях и трябва да се отдели, защото има вероятност да ги изяде. Поради тази причина трябва да се преместят и всички останали възрастни от съда.
Личинките се захранват с инфузория. Когато пораснат малко, минават на новоизлюпена артемия. В аквариума на подрастващите сложете живи растения - явански мъх, микрозорум или други папрати. Малките са много срамежливи и се крият през повечето време. Постепенно започват да стават все по-уверени и да плуват в по-свободните пространства. През първите 2 месеца малките са безцветни. След това бавно започват да се оцветяват, докато достигнат половата си зрялост на възраст около 7-8 месеца.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар