Heteropneustes fossilis
Хетеропнеустес фосилис, Сом фосилис, Кафяв сом, Хапещ сомЛатинско име Heteropneustes fossilis
Популярно име Хетеропнеустес фосилис, Сом фосилис, Кафяв сом, Хапещ сом
Група Сомове
Семейство Кларииди (Clariidae)
Местообитание, хабитат Тайланд, Бирма, Шри Ланка
Приблизителен размер до 50 см
Минимален размер на аквариума 400 л
Изисквания, температура 21 - 25°C
Изисквания, обща твърдост над 30 °dGH
Изисквания, pH 6,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Блох (Bloch), 1794

Описание

Името на рода Heteropneustes идва от гръцки и подсказва способността на тези рибки да дишат в различна среда, като освен водата, могат да използват и атмосферния въздух.

Лесно е видът да бъде объркан с много подобния, но доста по-рядко срещан Heteropneustes microps. Разликата е в аналната и опашната перки, които при H. microps са съединени, докато при H. fossilis са раздалечени.
Албиносната форма (сн.3) се предлага много рядко от търговците на аквариумни риби.
Мъжките индивиди имат по-стройно и издължено тяло от женските.

Разпространение

Видът е широко разпространен в Тайланд, Бирма и по-слабо в Шри Ланка.Хранене

При добра филтрация рибите имат голям апетит. Непридирчиви и издръжливи са. Ще ядат всякаква приготвена храна. Големите възрастни имат нужда от доста храна - както от жива, така и от замразена. Могат да бъдат научени да се хранят на повърхността на водата с храна за едри цихлиди.

Отглеждане

Всяка средно голяма риба има нужда от достатъчно място за плуване, хранене, както и за нощна активност. Добре е аквариумът да разполага с достатъчно растителност, камъни и корени, за да има къде да се крият рибите през деня.

Съвместомост

Ще съжителстват безпроблемно само с риби, които не могат да бъдат изядени и са активни плувци – например големи барбуси.

Размножаване

Полагат лепкави гроздове от жълто-зелени яйца в дупки, които прокопават в грунда. И двамата родители се грижат за хайвера, като опресняват водата около яйцата с перки. Грижите продължават и след като малките се излюпят. Те израстват бързо и могат да достигнат дължина над 80 мм за месеци.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
били 2010-05-29 така или иначе не разбрах коя е мажкар
Атанасов 2010-08-14 страхотна риба. просто невероятна
Moni 2010-10-18 Тази риба е отблъскваща!!!
ЛюБиТеЛяТ 2011-03-21 Така и не разбрах пък аз, къде отиде тази риба. Едно време имаше много от тях и се продаваха във всеки магазин, а сега в 2 града немога да я намеря дори и в големите магазини за домашни любимци като ЗОО МАНИЯ :)
мими 2012-11-14 аз имам такъв сом изяде ми всички рибки сега си стой сам и се шири наволя исках да си взема още един но не намерих никъде в града другия вариант беше да го дам на някой но никой него иска и така гледам си го
Георги 2013-05-14 Рибата е супер, :) издръжлива,непретенциозна, и малко срамежлива! Имах на времето 2 такива ,като единия беше към 18 см...! Иначе си хапва малки риби, с големите няма проблем! Когато е уплашена издава звуци подобни на жабешко крякане (само големите) и задължително да има укрития във "водната кутия"! :)) Много добро и акуратно попълнение за биотопен аквариум "Югоизточна Азия! ;)
абв 2014-01-14 искам да попитам дали този сом ще напада риби като: големи трихогастери, скаларии, барбуси, рамирезита и други сомове. Отговор: По принцип не.
абв 2014-04-04 Благодаря.
Христо 2014-06-03 Гледам два такива сома с неони, серпи, анцитруси, туракатоми, трихогастери та и едно кули и съм нямал ядове. Обаче сомчетата съм ги взел от малки и мисля, че свикнаха с другите рибоци и затова не ги закача.