Synodontis multipunctatus
Сом кукувица, Синодонтис мултипунктатусЛатинско име Synodontis multipunctatus
Популярно име Сом кукувица, Синодонтис мултипунктатус
Група Сомове
Семейство Мохокиди (Mochokidae)
Местообитание, хабитат Източна Африка, ез. Танганика
Приблизителен размер 15 см
Минимален размер на аквариума 300 л
Изисквания, температура 22 - 26 °С
Изисквания, обща твърдост 10 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Буланже (Boulenger), 1898,

Описание

Въпреки че Synodontis multipunctatus произхожда от езерото Танганика, това не е цихлида, а сом.
Synodontis multipunctatus е ендемичен вид за езерото Танганика, който достига до 15 см.
Окраската е сиво – бежова с многобройни произволно разположени тъмни петна по тялото. Гръбната и опашната перки са черни с бели ивици по краищата.
В дивата природа тази риба може да бъде открита на големи групи на дълбочина от 40 метра или повече. Обикновено предпочитат тъмнината, защото на голяма дълбочина светлината почти отсъства, но не са непременно нощни риби, а по-скоро са светлочувствителни. Факт е, че предпочитат затъмнени скривалища. Могат да прекарват 99% от времето в подходящи пещерни укрития. Когато излизат от тях, плуват много бързо, страхувайки се от нападението на цихлидите, с които съжителстват. Това е един от малкото африкански сомове, който е отглеждан и размножаван в плен. Добре е да се отглеждат на групи от 3 и повече екземпляри с цел да се намали агресията и териториалните претенции в аквариума.
Най-интересното нещо за тази риба е необичайното поведение при хвърлянето на хайвер. Когато две цихлиди започнат да снасят хайвера си, сомчетата се прибират в най-близката пещера и изчакват търпеливо. Малко по-късно, когато хайверът на цихлидите е положен, сомчетата с бързи движения се промъкват до него и го използват за храна. Самите те започват да хвърлят хайверни зърна и да ги оплождат на почти същото място. Женската цихлида, опитвайки да брани собствения си хайвер, го взема в уста. Но освен нейния хайвер, тя взема и този на сомчетата. По този начин инкубационният период на хайверните зърна от двата вида риби протича в устата на майката цихлида. Нещо подобно се случва в гнездата на птиците и положените кукувичи яйца.
Хайверът на цихлидите съзрява за около 2 седмици, докато този на сомчетата е готов за около 3 – 4 дни. Излюпените малки сомчета веднага започват да се хранят с неразвития хайвер на цихлидите и са способни да го изядат напълно за 5 – 7 дни. Цялата тази процедура позволява на Synodontis multipunctatus да се отърве от родителските грижи, както и да създава повече на брой поколения. При отглеждане в аквариумни условия трябва да се обърне специално внимание на честата частична подмяна на вода, както и на добрата филтрация, защото тези рибки сериозно натоварват системата.

Размножаване

Synodontis multipunctatus ще са способни на размножителен процес доста късно. Могат да минат между 3 и 5 години, докато възрастните индивиди са готови за първото си поколение.

Хранене

Не са капризни към храната, която им се предлага. Могат да ядат всякаква гранулирана, храна на люспи и замразена.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
абв 2013-11-16 имам предвид дали може да се отглежда с скаларии, трихогастери, цихлиди джуджета, барбуси и други сомове.