Scleropages jardini
Австралийска арованаЛатинско име Scleropages jardini
Популярно име Австралийска арована
Група Аровани
Семейство Остеоглозиди (Osteoglossidae)
Местообитание, хабитат Австралия
Приблизителен размер до 60 см
Минимален размер на аквариума 600 - 900 л
Изисквания, температура 24 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 16 °
Изисквания, pH 6,8 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Савил и Кент (Saville & Kent), 1892.

Отглеждане

Тази арована достига до 60 см в аквариумни условия, затова за отглеждането й се изисква голям аквариум. За малък екземпляр 200 литра са абсолютният минимум, но тези риби растат бързо и според някои източници минималният обем на съда за тях трябва да бъде 900 литра. Чувствителни са към хигиената, затова водата трябва да бъде много добре филтрирана. Правете редовни смени на водата - всяка седмица или още по-добре два пъти седмично по 20-30%. Ако имате възможност, можете да сменяте и повече. Всичко това, както и необходимостта да разполагате с жива храна, ги прави трудни за отглеждане.
Дъното трябва да бъде покрито със ситен пясък. Няколко корена и плаващи растения ще довършат подходящата за тези рибки декорация. Задължително сложете капак или мрежа на повърхността. Както всички видове от рода си, Scleropages jardini скачат отлично. Това са много териториални риби и в аквариум отглеждането на два и повече възрастни екземпляра не се препоръчва. Подходящи "съквартиранти" са големи атерини, дънни риби, цихлиди, но само ако са достатъчно големи, за да не могат да бъдат погълнати.

Разпространение

Този вид се среща в северната част на Австралия в реките Жардин и Аделида, както и в Нова Гвинея.

Хранене

Aрованите са месоядни. В естествената си среда ядат предимно по-малки риби и насекоми, дръзнали да плуват на повърхността на водата. В аквариумни условия обичат скариди, всякакви насекоми (щурци, скакалци), малки живи рибки и домашно приготвена кайма. Приучават се да ядат и суха храна.

Размножаване

За съжаление размножаването в аквариумни условия е много трудно. Известни са само няколко изолирани случая на успешно развъждане. Както всички аровани, и този вид е устомътещ. Женските снасят 50-200 яйца, които се износват в устата на мъжкия. Захранват се с микроорганизми.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар