Discordipinna griessingeri
Пламтящо гоби, пламтящо попчеЛатинско име Discordipinna griessingeri
Популярно име Пламтящо гоби, пламтящо попче
Група Рифови риби
Семейство Гобита (Gobiidae)
Местообитание, хабитат Индийски океан, Тихи океан, Червено море
Приблизителен размер 3 см
Минимален размер на аквариума 50 л
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 1,021 - 1,026 (спец. плътносТ)
Изисквания, pH 8,0 - 8,5
Тип вода солена
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Хосе и Формано (Hoese and Fourmanoir), 1978

Описание

Това гоби се среща много рядко. Обитава рифовите райoни в индо-тихоокеаската зона, Червено море и около остров Таити на дълбочина между 2 и 30 метра, но най-често между 2 и 15 метра. То е изключително пъстро - тялото е бяло с червени ивици и черни точки, дълги цветни плавници, които са обагрени в жълто, червено и черно. Подходящо предимно за нано и мини аквариуми, в които може да съжителства с корали, дребни и мирни ракообразни (скаридки, Clibanarius, Paguristes, Percnon, Neopetrolistes), охлюви и дребни мирни риби (Gobiodon, неоново попче, Fovleria, Amphiprion ocellaris ), защото поради малките си размери може да стане плячка на по-едрите видове. Характерни за него са постоянните вълнообразни движения на плавниците. Отглежда се поединично и на малки групи в едновидови аквариуми. Води доста прикрит начин на живот, като прекарва повечето време между скалите и в пещери. Не проявява агресия към останалите обитатели на аквариума и е безвредно за коралите и другите безгръбначни. Издръжливо е на промени в параметрите на водата и е устойчиво на болести и паразити.

Хранене

Предпочита да си набавя храна от живите камъни, като яде различни дребни ракообразни и всякакви планктонни организми и алги. Не обръща внимание на популярните сухи храни. Няколко килограма живи камъни доставят достатъчни количества храна, за да се развива нормално и да нараства.

Размножаване

Двойка гобита се заселват в пещера, където хвърлят своя хайвер и излюпват ларви за 3-4 денонощия. Поради изключително малкият им размер тяхното захранване е много трудно, почти невъзможно.

ВАЖНО!

Discordipinna griessingeri се срещат много рядко на пазара за аквариумни риби. Поради изключителната им бързина след като веднъж ги пуснете в аквариума, ще е почти невъзможно да ги уловите отново.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар