Monodactylus sebae
Африканска лунаЛатинско име Monodactylus sebae
Популярно име Африканска луна
Група Бракични риби
Семейство Монодактилиди (Monodactylidae)
Местообитание, хабитат Западна Африка
Приблизителен размер 17 - 20 см
Минимален размер на аквариума 100 л
Изисквания, температура 26 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 7,2 - 8,5
Тип вода сладка, бракична
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Кувие (Cuvier), 1829

Описание

Monodactylus sebae е известна още като африканска луна. Населява бракичните води в устията на реките с мангрови гори и лагуните в Западна Африка. Тези риби са с ромбоидно тяло и по-голяма анална перка от aрджентуса (Monodactylus argenteus). Другата им отлика от него е, че рядко навлизат навътре в океана и избягват да прекарват продължително време в солена вода.
Тялото е сребристо-сиво с три до пет черни ивици, a гръбната и аналната прека са силно издължени. Когато рибата ги разпери, те се извиват напред и тялото й добива формата на полумесец. Очите са големи. Коремните перки при женските са напълно закърнели, а при мъжките са само зачатъци. Доста подвижни и пъргави, постоянно се гонят и играят. Здравите Monodactylus sebae имат чисти, гладки люспи, разперени перки и търсят постоянно храна. Макар и много активни, те не са агресивни. Не се отглеждат с малки рибки, защото заедно с насекомите те са любимата им храна. Непретенциозни към храната. Менюто им може да включва всички видове храни за аквариумни риби - сухи, замразени и живи. В естествени условия се хранят с големи количества растителна маса и е добре да им се дават сушени морски водорасли като добавка.

Отглеждане

Подходящо оформление на аквариума е типичното за бракичен (плътност 1,002 - 1,007), с мангрови корени, растения (кринуми). Водата трябва да е чиста, богата на соли и минерали, бедна на органика, нитрати и фосфати. Временно могат да живеят при много висока соленост, също така и в мека и кисела вода, но не е препоръчително това да е за постоянно. Чувстват се добре в присъствието на други средни по размер бракични риби като скатове, риби-стрелци, тетраодони, риби-лист (Polycentropsis) и аргуси.

Размножаване

В природата хвърлят хайвер в лагуните и естуарите. Хайверът се развива без помощта на родителите, а малките навлизат в реките, където се хранят с дребни организми и планктон. Не са известни случаи на размножаване в аквариум. Важно:

При лечение да се третират с изчистени и доказани в ефективността си препарати за аквариумни риби !

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар