Sturisoma panamense
Риба хеликоптерЛатинско име Sturisoma panamense
Популярно име Риба хеликоптер
Група Сомове
Семейство Лорикариди (Loricariidae)
Местообитание, хабитат Централна Америка, Панама
Приблизителен размер 20 - 25 см
Минимален размер на аквариума 150 - 200 л
Изисквания, температура 25 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 6,5 - 7 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Айгенман и Айгенман (Eigenmann and Eigenmann), 1889

Местообитание

Централната част на Америка, Панама.

Описание

Стуризомата се характеризира със силно удължено тяло и перки, заострена муцуна и плътен слой плочки по цялото тяло. Цветът на тялото е сиво-кафяв с надлъжни черни ивици, преминаващи от носа през цялото тяло тялото до опашното стебло и опашката. Коремът е сиво-бял с жълто-кафяви петна. Във всеки заострен край перките имат удължен лъч. Очите са малки, но рибите имат добро зрение.
Като се придържат в близост до обли камъни и корени, често потрепват с перки, сякаш "подскачат " срещу течението.
Развитите мъжки екземпляри са малко по-едри, с малко по-дълги перки и по-тънък силует от женските. Характерни за тях са подобните на брада израстъци по хрилните капачета.
Развитите женски са със закръглени кореми, по-къси муцунки и като цяло по-дребни. Тези рибки са активни и през деня и са добри чистачи.

Хранене

Стуризомата предпочита растителна храна във всякакви разновидности (таблетки, гранули и люспи), но яде също така и замразена животинска храна. Не отказва прясна салата и попарени зеленчуци. Ценни за нейното развитие и растеж са живите храни като артемия, тубифекс и хирономус.

Отглеждане

Аквариумът, в които се отглеждат, трябва да бъде просторен, чист и добре аериран. Могат да живеят в голям температурен диапазон - от 22 до 30 °С, но при по-висока температура нарастват по-бързо. Добре е да има обли камъни, мангрови корени и достатъчно растителност. При тяхното отглеждане не трябва да се допуска заблатяване, липса на течение и силно замърсяване на дъното. Тъй като рибите чистят постоянно камъните и листата, богатото на органика дъно е предпоставка за развитие на болестотворни щамове бактерии, които те поглъщат. Въпросните бактерии предизвикват стомашни инфекции, които са най - честата причина за смърт при стуризомите. Тези рибки се чувстват най-добре, когато се отглеждат на групи от 3 до 10 бр. Стуризомите не са териториални и агресивни, поради което могат да се гледат с много широка гама от обитатели - от дребни харацини до дискуси и други мирни едри риби.

Размножаване

При спазване на горепосочените условия за година и половина-две достигат полова зрелост и са готови за размножаване. С леко повишаване на температурата и редовна подмяна на 20-30% от водата вода рибите се стимулират към размножаване. За хвърляне на хайвера използват гладките повърхности на камъните, листата на растенията и дори стъклата на аквариума.
Избират си място близо до течение, богато на кислород и го почистват. Мъжките подмамват женските към това място, женските полепят хайвера по субстрата на малки порции, а мъжките, извивайки се плътно до тях, го оплождат. Една двойка може да положи около 100-130 зърна, които са около 2,3 мм в диаметър. Женската остава заедно с мъжкия първите часове при хайвера, след което се оттегля. През първия ден зрънцата трябва да са бистри, като през следващото денонощие се вижда образуващияt се зародиш. През следващите три-четири денонощия зародишът се оформя напълно, като от 4-я до 6-я ден (зависи от температурата) започва постепенното излюпване на малките. Те нямат издължения силует на възрастните и имат голям жълтъчен мехур, които се резорбира в течение на две-три денонощия. Оформените малки се захранват с новоизлюпена артемия. Желателно е да бъдат преместени в самостоятелен съд с вода от аквариума, добра аерация, филтрация и поддържане на същата температура. Всекидневно се обират утайките по дъното, като се долива чиста вода. При подрастващите малки трябва да се осигури постоянно наличие на храна, като след втората седмица може да се добавят фини растителни храни и постепенно да се премине към общо хранене. Малките се гледат доста трудно и имат голям процент смъртност (периодът до края на първия месец е критичен).

Важно :

При лечение да се третират с изчистени и доказани ефективността си препарати за аквариумни риби !

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Moni 2010-10-17 Тези риби имат доста странна форма, но как стават толкова големи? Преди имах една такава, но когато я купих, беше 1см!
RAKIM 2011-04-04 На снимката в ляво е лорикария рибата не стирузома
malomir 2011-04-06 Корегирано! Мерси Rakim.