Monodactylus argentus
МоносЛатинско име Monodactylus argentus
Популярно име Монос
Група Бракични риби
Семейство Монодактилиди (Monodactylidae)
Местообитание, хабитат Крайбрежието на Африка, Азия
Приблизителен размер 10 - 13 см
Минимален размер на аквариума 100 л
Изисквания, температура 26 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 7,2 - 8,5
Тип вода сладка, бракична
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Линей (Linnaeus), 1758

Разпространение

Крайбрежието на Африка, Азия. Вижте картата по-долу:Описание

Тези риби се срещат в устията на реките в мангровите гори, като в рамките на 24 ч. могат да преминат от абсолютно сладка до напълно солена вода в областите около кораловите рифове. Често се случва в един и същи ден да преминат от едното на другото място. Тялото на моносите е силно странично сплеснато с издължени гръбна и анална перки и почти закърнели коремни перки. Очите им са доста големи и подвижни. Цветът им е сребрист с напречни черни ивици, които варират според околната среда и физическото им състояние. Признак за добро здраве е златисто-жълтият оттенък в горната част на тялото, който се губи, когато рибата боледува или е в лошо състояние.
Моносите са бързи и енергични, поради което се нуждаят от пространство за плуване. Те непрекъснато се гонят, водят вътревидови „ритуални” битки за позиция в ятото. Отглеждат се на групи от минимум 3-4 броя в съжителство с други бракични риби (Токсотес, Монос Себае, Тетраодони, Аргуси и др). Не се отглеждат с дребни рибки, защото те ще бъдат тяхна плячка. Апетитът им е голям и нарастват бързо при добро хранене.

Хранене

Здравите моноси са винаги готови за хранене. Те са непртенциозни към храната, ядат сухи ( растителни и месни ), замразени и живи храни, при възможност малки рибки и скаридки.

Отглеждане

Препоръчително е да се отглеждат с риби, които имат същите изисквания като тях. Декорацията на аквариума може да бъде скали, мангрови корени и растения, които издържат на лека соленост (Кринуми). В различни периоди от техния живот да се променя солеността. Като цяло младите риби препочитат сладка, а възрастните - по-солена вода. Лошо им се отразява повишаването на нитрити, нитрати и фосфати. Тъй като моносите имат бърз метаболизъм, трябва да им се осигури добра филтрация, аерация и чести смени на 30-40% вода.

Размножаване

В природата разпръскат хайвер между мангровите корени и растителността. Богатите на планктон води спомагат за бързото развитие на ларвите.
Не са известни успешни случаи на размножаване в аквариумни условия.

Важно :

При лечение да се третират с изчистени и доказани в ефективността си препарати за аквариумни риби !Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Симо 2012-09-02 Видях в един магазин в морски аквариум. Рибата беше малко повече от 15 см