Lichnochromis acuticeps
Малавийски зарган, Лихнохромис акутицепсЛатинско име Lichnochromis acuticeps
Популярно име Малавийски зарган, Лихнохромис акутицепс
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка
Приблизителен размер 30 см
Минимален размер на аквариума 500 л / 150 см
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Тревавас (Trewavas), 1935

Описание

Тялото на Lichnochromis acuticeps е странично сплеснато с голяма тясна глава и издължена муцуна с месести „устни”.
Има ясно изразен полов диморфизъм. Мъжкият е основно син с жълт корем. Женската е маслено-зелена до сива с една надлъжна и седем или осем вертикални черти.
На размер достигат до 30 см.

Разпространение

Lichnochromis acuticeps е ендемичен вид за езерото Малави, където е разпространен на териториите на Малави, Мозамбик и Танзания.

Хранене

В природата се храни с подрастващи риби от групата М’буна, както и с безгръбначни. Ловува, като провира тясната си муцуна между скалите и изважда дребните М’буна от пукнатините. Добър плувец, който може да изминава дълги разстояния. Често застава вертикално и проверява пукнатините.
В аквариум Lichnochromis acuticeps приема добре люспи и гранули за месоядни цихлиди. Яде също замразени ракообразни и замразено филе от риба. Приема нарязани миди и скариди.

Отглеждане

Аквариумът трябва да е просторен, като в него се предвидят достатъчно укрития , но все пак трябва да се осигури достатъчно място за плуване както по дъното, така и в средния слой на водата.
В аквариумни условия видът е умерено агресивен. Мъжките Lichnochromis acuticeps не са териториални и не изграждат свое гнездо. Интересно е да се отбележи, че има вероятност да не закачаt другите аквариумни обитатели, ако са отраснали заедно с тях.

Размножаване

Lichnochromis acuticeps са типични устомътещи цихлиди. Женската снася 40-60 хайверни зърна, които приема веднага в устата. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца . Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската.
Хайверните зърна остават в устата на майката 4-5 седмици, където се излюпват. Към края на периода малките започват да излизат от устата на майка си и при необходимост се крият отново там.

ВАЖНО!!!

През 2006 г. видът е вписан в червения списък на застрашените видове.
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар