Nemateleotris decora
Огнено гоби, огнено попчеЛатинско име Nemateleotris decora
Популярно име Огнено гоби, огнено попче
Група Рифови риби
Семейство Гобита (Gobiidae)
Местообитание, хабитат Индийски океан, Тихи океан
Приблизителен размер 6 см
Минимален размер на аквариума 100 л
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост плътност 1,021 - 1,026
Изисквания, pH 8,0 - 8,5
Тип вода солена
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Рандал и Алън (Randall and Allen), 1973

Местообитание

Живеят на групи край кораловите рифове на дълбочина до 80 метра на места с трайни топли течения, богати на планктон.

Описание

Nemateleotris decora e плаха, но много красива, мирна дребна рибка. В оцветяването й преобладава пурпурният цвят, като по тялото е по-блед, а по перките по-ярък. Перките завършват с огнено-червени кантчета. Очите са големи и подвижни. Тези рибки имат много добро зрение. Движенията им са бързи, с внезапни спирания - сякаш на моменти "замръзват", като междувременно потрепват с голямата си гръбна перка. Така рибките общуват помежду си и си предават различни сигнали - за опасност, за храна и др.

Отглеждане

Nemateleotris decora са подходящи за сборен рифов аквариум. Не закачат корали, анемонии, както и скариди. След заселването в аквариума трябва да бъдат добре хранени, защото в противен случай отслабват и умират от изтощение. Има вероятност при уплаха да изскочат от аквариума. Добре е декорите да бъдат отглеждани повече от една, в добре уредени рифови аквариуми. Подходящи са както за малки, така и за по-големи аквариуми, като важно условие е да няма риби или други обитатели, които да гледат на тях като на плячка. Когато има много укрития, скоро те се отпускат и прекарват по-голямата част от деня на предна линия. Често двойките или единични екземпляри ползват за укритие дупки, изкопани от скариди от рода Alpheus, като образуват с тях симбиотични двойки. Веднъж адаптирани, могат да живеят с години, стига да не се допускат стресови ситуации и заболявания.

Хранене

Основната им храна трябва да бъде жива или замразена. Mакар да не отказват суха храна, тя трябва да бъде давана само като добавка. Препоръчва се да бъдат хранени на малки порции и по-честo, което важи и за другите представители на семейството.

Размножаване

На свобода се размножават в участъци, които са обитавани само от тяхната популация, далеч от хищници и вредители. Поради дълбоководния начин на живот на тези рибки за рзвитието на ларвите им се знае малко. Правени са опити за размножаване в аквариумни условия, но без особен успех.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар