Pangio (Acanthophthalmus) kuhlii
Кули



Латинско име Pangio (Acanthophthalmus) kuhlii
Популярно име Кули
Група Сомове
Семейство Кобитиди (Cobitidae)
Местообитание, хабитат Азия - Индонезия
Приблизителен размер 7 - 10 см
Минимален размер на аквариума 40 литра
Изисквания, температура 23 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 12 °
Изисквания, pH 6.5 - 7
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Валенсиенес (Valenciennes), 1846,

Описание

Достигат до 10 см. Имат издължено, тънко, жълто тяло с големи тъмни петна по гърба. Съществува и албиносова форма с бяло тяло и розови петна.

Отглеждане

Изключително миролюбиви. Подходящи за съжителство с други азиатски рибки. Нямат някакви особенно специални изисквания. Неутрално pH и твърдост около 8-12° са идеалните условия за тях. Температурата на водата 23 - 30 °C. Pangio (Acanthophthalmus) kuhlii са срамежливи рибки. Повечето време прекарват в растителноста и укритията. Лесно се стресират, затова е препоръчително да се пускат в стар и стабилизиран вече аквариум. В хабитатите им са на групи. Препоръчва се минимум 3 бройки в аквариум. Колкото повече рибки, толкова по-добре.

Хранене

Pangio (Acanthophthalmus) kuhlii живеят на дъното почти през цялото време, затова ядат това, което им оставят другите риби. Затова трябва да сте сигурни, че храна достига и до тях. Използвайте храна, която потъва и едновременно такава която не потъва за другите риби. Ядат всичко. Предпочитат замръзени червей, артемия, както и качествени сухи храни.

Размножаване

Тези риби нямат изразен полов диморфизъм. Има данни за развъждането им в аквариум, но те са случайни и епизодични и няма точни насоки за тяхното развъждане. Във фермите в Азия се развъждат посредством инжектиране с хормони.

Повече можете да намерите в материала на нашия потребител Станислав Бойчев (Smaegol) ТУК

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:



Потребител Дата Коментар
ЛюБиТеЛяТ 2010-12-22 Изключително красиви и сладки рибки. Аз имах или по скоро мисля че имам все още защото магазинерите ме убеждават че е живо все още. Купих го преди около 3 месеца и оттогава го видях само веднъж и то когато смених аквариума с по-голям и след това изчезна. Няма труп, а магазинерите казват че е още живо, но обичало да живее в пясъка или под коралите. Искам да питам Вас за професионално мнение има ли шанс да е живо? И имам още един въпрос: Може ли да се отглеждат да кажем 5 кулита със сомове и златни рибки, които са по-големи но не са били агресивни до сега?
The perfect predator 2012-12-08 Аз самият имам едно кули и го държа в аквариум с скалари и тигрови и огнени Барбуси и няма никакъв проблем.
2013-05-14 за да го виждате ви трябват предпоставки като по-голям брой от рибката...то това е за всички КРОТКИ или МИРНОЛЮБИВИ видове ... и трябва останалите от аквариумното семейство което сте направили да не са / АГРЕСИВНИ/ най малкото!
Христо 2014-07-29 Заравят се в грунда.