Sarcophyton sp.
СаркофитониЛатинско име Sarcophyton sp.
Популярно име Саркофитони
Група Меки корали
Семейство Алциониди (Alcyoniidae)
Местообитание, хабитат Индийски океан, Тихи океан
Приблизителен размер 5 - 30 см в диаметър
Минимален размер на аквариума 100 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 12
Изисквания, pH 8,0 - 8,4
Тип вода солена
Ниво на трудност лесно


Разновидности:

S. ehrenbergi, S. elegans, S. glaucum, S. trocheliophorum

Популярни имена:

Toadstool Coral, Leather Coral, Mushroom Leather Coral, Trough Coral

Описание

Тази група от меки корали има цветови вариации от кафява през сметанова до лимонено-жълта окраска (последната е рядко срещана).

Sarcophyton толерира голямо разнообразие от нива на осветеност, много адаптивен към живот в аквариуми и устойчив към промяна в условията. Специфичната плътност на водата трябва да е в рамките на 1,023 - 1,025. Изключително издържлив и способен да оцелее в условия, които трудно се понасят от други сродни обитатели на аквариума.
Предпочита по-слабо движение на водата, но лесно понася и силно течение. Нуждае се от много пространство за да може да расте необезпокоявано. Не е проблем, ако бъде преместван в аквариума, докато му се намери най-подходящото място за развитие. Не трябва да се забравя, че растейки, саркофитона може да засенчи други видове около себе си.
Тези мешести хвърлят повърхностния слой на кожата си, който е мъртва тъкан. Това е метод за отстраняване на отпадъци и натрупани водорасли по тялото им. В такива случаи силните течения помагат за премахването на тази ципа и намаляват честотата на този процес.
Това са бързо развиващи се меки корали. Съжителстват мирно с останалите обитатели на аквариума, но ако са в непосредствена близост с други корали, могат да ги увредят чрез химическа атака, защото са токсични.

Хранене:

Саркофитоните се хранят пряко от водата и в тази връзка е добре да има по-високо съдържание на разтворени органични вещества и планктон в нея. Те живеят в симбиоза с водораслите зооксантели (zooxanthellae).

Размножаване:

Саркофитоните достигат полова зрялост в продължение на много години. Мъжките съзряват на около 6-8 години, а женските няколко години по-късно. Размножават се чрез фрагване (рязане на парченца от корала, показано е на третата снимка) и ластуни. Фрагчето (парченцето) се прикрепя в дупка на жив камък и в продължение на няколко седмици само се залепва към него. Процесът на изкуствено размножаване е подробно показан във видео материала. Изключително лесното им размножаване ги прави много подходящи за начинаещи акваристи, които искат да се усвоят фрагването на коралите.

Важно!

Ако отглеждате Саркофитони с LPS и/или SPS корали е препоръчително да се използва активен въглен в системата, за да усвои токсините при евентуална химическа война между тях.
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар