Hyphessobrycon socolofi
Малка червено-петниста тетраЛатинско име Hyphessobrycon socolofi
Популярно име Малка червено-петниста тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Рио Негро
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 60л
Изисквания, температура 23 -27 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 8 °
Изисквания, pH 6.0 - 7.0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Вейтцман (Weitzman), 1977

Местообитание:

Hyphessobrycon socolofi се срещат в Бразилия, в страничните малки поточета на басеина на река Рио Негро, където водата е тъмно-кафява от танин и загниващи органични отпадъци (листа, клони) и водата в повечето случай е кисела.

Описание:

Цветът на тялото е бледо млечен, перките са къси и заоблени, аналния плавник има бледо синьо оцветяване, гръбния има малка черна точка, а всички други плавници са прозрачни. Те са по-малки на размер от Hyphessobrycon erythrostigma

Отглеждане:
Много лесно адаптивен вид. В гъсто залесен аквариум показва много наситени цветове. Може да се отглежда и в типично амазонски биотоп със пясъчен грунд, махгрови корени и листа от дъб по дъното, които е добре да сменяте на 2-3 седмици, за да не гният в аквариума. Във филтъра е добре да се сложи малка торбичка с торф за да имитирате ефекта "черна вода". Минимален размери на съда - 60/40/30 см или около 70 литра. Слабо осветление.
Подходящи "съквартиранти" са повечето живородки, други тетри, коридораси, данио, разбори, трихогастери и цихлиди джуджета.


Хранене:

В аквариумни условия Hyphessobrycon socolofi приема сухи храни, но предпочита живи (дафня, артемия)или замръзени такива.

Размножаване:

Размножава се по подобен начин, както другите риби от рода. Може да се размножават, както в малка група, така и по двойки. Изберете най-добре оцветените мъжки и най-пълните с хайвер женски. Подгответе аквариум 20х12х12, сложете финнолистни растения като мъхове, роголистник. Осветлението да е слабо. Сложете на дъното мрежа, за да не бъде изяден хайвера от възрастните, след хвърлянето отделете родителите. Малките се излюпват след около 24 - 36ч. и ще плуват свободно на 3-4 ден. Захранването на малките да е с инфузории и след това с артемия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар