Exodon paradoxus
Ексодон, Зъбата тетраЛатинско име Exodon paradoxus
Популярно име Ексодон, Зъбата тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка – Бразилия, Гвияна
Приблизителен размер 8 см
Минимален размер на аквариума 200 л
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 1 – 18 °
Изисквания, pH 5,5 – 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Мюлер и Трошел (Müller and Troschel), 1844

Описание:

Exodon paradoxus са сравнително малки риби с прекрасно оцветяване. Опашката е жълта, а останалите перки червени. Две големи тъмни петна, едно в предната горна част на тялото, другото преди опашката. Той има страховито скосена уста с множество остри зъби, част от които сочат навън.Като размер достигат 7-8см, в природата до 12,5см. Женските са малко по-дебели. Продължителността на живота е 6-8 години.

Местообитание:

Exodon paradoxus е много разпространен в целия басейн на Амазонка – най-вече река Токантинс, Бразилия и Гаяна (включително каналите на град Рио Бранко в Гвияна).Отглеждане:

Представителите на този вид са доста агресивни, дори в рамките на собственото си стадо. Затова трябва да се държат на по-големи групи (поне 20-30 индивида), за да се разпредели агресията. В някои източници, тази риби се препоръчват за гледане заедно с пирани. Това обаче не е много добра идея. В природата ексодоните са естествена храна на пираниите. Ако пък ги гледате с малки пирани, ексодоните могат да ги убият изяждайки перките им. Най-добре е да не се смесват с други видове (да се гледат във видов аквариум). Той трябва да е голям, с много свободно пространство за плуване.

Хранене:

Ексодоните предпочитат жива храна. Също могат да бъдат хранени с парченца месо. Могат да бъдат приучени да приемат и различни сухи храни.

Размножавене:

Първото известно размножаване е през 1955 година от 17 годишната Марта Тутуилър. Използва се малък аквариум (около 40 литра). С дребнолисти растения или изкуствен субстрат на дъното. Слоя вода над него трябва да е около 10 см. Водата трябва да е мека, температура около 24 градуса. След хвърлянето родителите се изваждат от аквариума. Малките се излюпват след около 30 часа и могат да бъдат захранени с Артемия. Често трябва да бъдат сортирани по големина, за да се избегне канибализъм.

Любопитно:

След дисекция на хванати в природата ексодони, в стомасите им са намерени много полу-разложени рибешки перки.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар